Екшън актьорът и майстор на бойните изкуства Джеки Чан, който е от Хонконг, получи почетна награда "Оскар" за изключителния си принос към киното.

Тя му бе връчена на годишната церемония за Наградите на губернатора в Лос Анджелис, съобщи АП.

Освен Чан, с почетни Оскари са удостоени документалистът Фредерик Уайзман, филмовата монтажистка Ан Коутс и кастинг-режисьорът Лин Столмастър, пише БТА.



Президентката на Американската академия за кинематографично изкуство и наука Шерил Бун Айзъкс заяви, че тазгодишните лауреати на наградата са вдъхнали на следващото поколение кинодейци любов към киното. Академията огласи лауреатите на наградата през септември, отбелязвайки, че те са легенди и истински пионери в професиите си.

62-годишният Джеки Чан увери, че като екшън звезда никога не е очаквал да получи "Оскар", макар че от десетилетия се снима в киното. Сред по-известните филми с неговото участие са "Пияният майстор", "Сблъсък в Бронкс", "Доспехите на Бога", "Час пик", "Шанхайски рицари", "Около света за 80 дни". Наскоро той зае второто място след Дуейн Джонсън-Скалата в годишната класация на сп. "Форбс" за най-високоплатени актьори в света.



Сред предишните носители на почетни Оскари са Фред Астер, Лорънс Оливие, София Лорен, Робърт Редфорд, Кърк Дъглас, Питър О'Тул. 

Снимки: Getty