В сряда се открива международният филмов фестивал в Рим, който се провежда за трета поредна година, предаде агенция "Анса". Фестивалът ще бъде открит с прожекцията на филма Chinese Coffee ("Китайско кафе"), режисиран от Ал Пачино, който също и играе в него.

Завършен през 2000 г., филмът обикаля американските фестивали, но никога досега не е бил разпространяван по кината. Ал Пачино ще получи две награди: "Марк Аврелий" - за цялостен принос, и награда от името на Актьорската академия в Ню Йорк - "Акторс студио". Третата награда "Марк Аврелий" ще бъде връчена на секссимвола на 50-те и 60-те Джина Лолобриджида.

В конкурсната програма е италианският L'Uomo che Ama ("Мъжът, който обича") - вторият игрален филм на Мария Соле Тоняци, дъщеря на италианския режисьор Уго Тоняци. В него участва Моника Белучи, а историята разказва за 40-годишен фармацевт, жонглиращ между професията, жените и семейните задължения.

Освен шестте италиански филма в конкурсната програма ще бъдат показани пет филма от Франция, по два от Германия и Полша и по едно предложение от Англия, Украйна, Португалия, Белгия и Русия. Южна Корея е представена от два филма, а САЩ - само с един - Pride and Glory ("Гордост и слава") на Гавин О'Конър, с участието на Едуард Нортън.

Извън състезанието ще бъде показан и филмът "Осем", който има осем различни режисьори. Продукцията има осем части, всяка от които е посветена на една от целите, които Обединените нации си набелязаха през 2000 г., за да подобрят живота на хората по света. Фестивалът продължава до 31 октомври, уточнява Дневник.