Анджелина Джоли дари 50 000 долара на жертвите на опустошителните наводнения на Балканите чрез американския Червен кръст.

Проливните дъждове в обширни райони на Босна и Херцеговина и Сърбия причиниха наводнения и свлачища и принудиха хиляди хора да напуснат домовете си. Джоли дари сумата в подкрепа на усилията за оказване на помощ на пострадалите в региона.

"Трагично е, че регион, който преживя толкова много конфликти и опустошения, сега е ударен от природно бедствие от такъв мащаб. Моите мисли са с всички семейства, чиито домове и препитание бяха отнесени и загубиха любими хора", отбелязва Джоли.

"Особено съм разтревожена от непосредствената заплаха за живота заради мините в областите, опустошени от наводненията в Босна. Щетите от войната буквално лежат под повърхността на страната и международната общност трябва да предприеме действия, за да помогне за обезопасяването на тези области. Вдъхновяващо е да видя хората в двете страни да се обединяват в подкрепа на съседите си и сънародниците си. Време е всички ние да направим същото и да помогнем за възстановяването. Освен за задоволяване на непосредствените нужди, дългосрочни усилия ще са необходими и за възстановяването на домове и повторното построяване на инфраструктура. Ние всички трябва да сме готови да застанем до тези общности в дългосрочен план", заяви Джоли.

Актрисата има силни връзки с региона. Тя написа сценария, продуцира и режисира филма "В земя на кръв и мед", разказващ за сексуалното насилие над жени по време на босненската криза, пише БГНЕС.