Две седмици преди световната премиера на „Игра на тронове” Кит Харингтън отговори на екзистенциалния въпрос, лишил от сън хиляди фенове – мъртъв ли е Джон Сноу и ако не, под каква форма ще се завърне в сезон шест.

„Аз съм обикновен труп. Играх го в продължение на месец в студията в Белфаст миналото лято, което породи и спекулациите около съдбата на героя ми. Сега, след като не съм част от шоуто, изпитвам невероятно облекчение, че вече не ми се налага да пазя тайни, защото не знам абсолютно нищо за основните сюжетни линии”, обясни в британско тв шоу актьорът.

Той уточни още, че „обикновен труп” значи сто процентов безжизнен мъртвец и отрече опцията да бъде възкресен като бял бродни.

Култовото фентъзи на HBO превърна Харингтън от кандидат-оператор с благородническа кръв (родните му по бащина линия са барони на Харфордшър, а по майчина са тясно свързани в кралския двор) в един от най-оборотните млади актьори на Острова. Холивуд се опита да го „осинови” с апокалиптичния епос „Помпей”, но след него Кит замрази блокбастърите и се фокусира върху театъра.

В момента той усилено репетира „Фауст”, чиято премиера на лондонска сцена е на 4 юни. На снимачния сет на „Игра на тронове” освен самочувствието си Кит намери и любовта. Слуховете, че искрата между него и Роуз Уилямс (дивачката Игрит) е преляла от екрана в реалността, се оказаха верни.

„Тя ми помогна да обзаведа къщата си, тъй като вкусът ми за мебели е отвратителен. Така и не успя обаче да ме разубеди да не си купувам кожена спалня с размер на тенис корт. В момента домът ми изглежда като нещо средно между частен клуб за джентълмени и кралския дворец в „Игра на тронове”, шегува се в едно от последните си интервюта Кит.

Шести сезон на кървавото фентъзи за пръв път ще надскочи като сюжет книгите на Джордж Р.Р. Мартин, който още не е завършил „Ветровете на зимата”, шестия том от цикъла „Песен за огън и лед”.

„Тази година всичко е различно. Има доста нови хора, но и много от вече познатите лица ще си отидат. Смъртта е най-обичайното нещо в „Игра на тронове”, но броя на избитите в предстоящите епизоди ме изуми. Това поддържа и съспенса в шоуто – фактът, че никой не е застрахован и може да се спомине по всяко време”, споделя Лиам Кънингам, който зрителите познават като сир Давос.

Той издава още, че героят му ще стане подозрително близък с Мелисандра. „Те не се понасят, но осъзнават, че имат доста общи неща. И двамата загубиха Станис, което обезсмисля присъствието им в сериала. И двамата страдат за Джон Сноу.

Тя видя нещо в пламъците за този пич, а Давос го разпозна като добро момче и верен спътник. Давос симпатизира на Сноу заради качествата на лидер, които той не притежава”, казва Кънингам. Твърде вероятно е Карис ван Хутен да захвърли червената си пелерина завинаги, тъй като във Вестерос с пророческата сила на огъня ще си служи нова жрица, а ролята е поверена на Мелани Либърд („От местопрестъплението”).

Спекулациите, че холандката ще се прости с „Игра на тронове”, се засилват и от факта, че тя е бременна и със сигурност няма да е във форма за снимките на седми сезон през лятото.

За Мейси Уилямс, чиято първа работа в живота е да върти меча на Аря Старк, най-дразнещи са лещите, които я карали да носи. Тийнейджърката сама си вкарала автогол, като отказала да симулират слепотата на героинята й с дигитални ефекти. „Не знаех, че тези джаджи са толкова дебели и болезнени за носене”, споделя за Entertainment Weekly Уилямс. „Имам доста бойни сцени, което много ме радва. Аря губи зрението си, но развива другите си сетива до съвършенство. Технически става много прецизен боец именно заради загубата на зрението си.