Американският актьор, певец, танцьор и продуцент Джон Траволта ще бъде сред известните личности, които ще получат почетната награда на 48-то издание на кинофестивала в Карлови Вари (от 28 юни до 6 юли), съобщиха организаторите.

"Фестивалът в Карлови Вари ще отдаде почит с Кристален глобус на изключителния принос на Джон Траволта към световната кинематография", се казва в комюнике, публикувано на сайта на фестивала www.kviff.com.

Организаторите уточниха, че филмът "Опасен гост" на Марк Стивън Джонсън ще бъде прожектират по време на фестивала в курортния град на 120 км западно от Прага, мястото, на което по традиция се провежда фестивалът.

"Създадената от Джон Траволта роля в "Опасен гост" е ново доказателство за изключителното му артистично майсторство, благодарение на което изпълнява трудни роли във филми от различни жанрове", съобщиха организаторите.

59-годишният Джон Траволта, известен с ролите си в "Треска в събота вечер", "Брилянтин", "Криминале", "Лице назаем", има две номинации за Оскар и една за Златен глобус, се припомня в комюникето.

През април организаторите съобщиха, че почетната награда на тазгодишното издание на фестивала ще бъде връчена на американския режисьор, сценарист и продуцент Оливър Стоун. От чешка страна Кристалният глобус ще получи дизайнерът на костюми Теодор Пистек. Френската актриса и манекенка Одри Туту също ще бъде сред почетните гости.

Фестивалът в Карлови Вари привлече миналата година над 120 000 киномани. Журито присъди Кристален глобус за най-добър филм на норвежкия режисьор Мартин Лунд за лентата The Almost Man, пише БГНЕС.