Джони Деп влиза в ролята на трафикант на картини в новата криминална комедия „Мордекай”, която тръгна от вчера по кината.

Лентата е екранизация на поредица от романи на Сирил Бонфилиори, които разказват за ексцентричен и безскрупулен британски аристократ, който обича скъпите картини и върти на малкия си пръст тайните служби в една непрестанна игра на котка и мишка.

Във филма играят още Пол Бетани, Оливия Мън, Юън Макгрегър и Гуинет Полтроу. В ролята на Чарли Мордекай Джони Деп трябва да се надлъгва с ядосани руснаци, британски тайни агенти, дългокраки жени и международни терористи, за да намери картина, която съдържа таен код към скрито в швейцарски трезор нацистко злато.

Приключенията на Чарли Мордекай са едновременно опасни и забавни, като сюжетът се заиграва с клишетата на шпионския трилър и успешно ги пародира.

„Мордекай” е третият филм, в който Джони Деп си партнира с Пол Бетани, след като двамата играха заедно и в „Превъзходство” и трилъра „Туристът”, който пък беше в доста близка стилистика да тази на новата лента.

На пресконференция за премиерата на „Мордекай” Джони Деп споделя, че по време на снимките е преживял един от най-забавните моменти в живота си – когато видял реакцията на Пол Бетани, докато актьорът се подготвял да бъде запален жив в каскада за филма.

Деп се пошегува, че това било най-добрият ден в живота му, защото лицето на Пол било неописуемо. Самият Бетани споделя: „Мисля, че режисьорът ме сложи във филма, защото обича да ме гледа как реагирам в опасни ситуации”.

„Да го видя как очаква да бъде запален жив беше най-смешното нещо на света”, допълва Джони Деп. За щастие каскадата на Пол Бетани преминала без произшествия.

Заедно с филма „Мордекай” на пазара в България излиза и първата книга от поредицата на Сирил Бонфилиори. Тя се казва „Мордекай. Мистерията с пистолета” и е издадена от изд. „Сиела”. Публикуван за първи път през 1970 г. романът на Бонфилиори е определян като смесица от Иън Флеминг и Удхаус.