Премиерата на новия трилър под режисурата на Джоди Фостър, озаглавен "Пулсът на парите", бе голямото събитие от поредния ден от фестивала в Кан. Изказвания на политическа тематика от червения килим на Фостър и на изпълнителя на главната роля Джордж Клуни предизвикаха противоречиви реакции от страна на филмовата общност, предаде БНТ.

Джоди Фостър заяви, че редица ръководители на филмови студия не се доверяват на жени-режисьори и смятат, че това е прекалено голям риск за проекти с високи бюджети. Според изследване на учени от Калифорнийския университет в Сан Диего обвиненията на Фостър са валидни и в Съединените щати само девет на сто от режисьорите са жени. Противници на тези твърдения изтъкнаха навлизането на жени като Ава ДюВерней, Пати Дженкинс и Катрин Бигелоу в режисьорската професия, последната от които бе отличена с награда "Оскар" за работата си по филма "Войната е опиат".

Междувременно звездата на филма на Фостър Джордж Клуни привлече вниманието с поредното си политическо изказване. Изпълнителят на главната роля в "Пулсът на парите" заяви, че предполагаемият кандидат за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп никога няма да стане държавен глава на Съединените щати.

Джордж Клуни: "Няма да има президент Тръмп. Това няма да се случи, защото ние не желаем да издигаме страха на власт в нашата страна."