На днешната дата през 1972 година в Южен Лондон се ражда един от най-известните актьори на нашето съвремие – Джъд Лоу.

Знаменитият артист отраства в семейство на учители, а интригуваща подробност, която малцина знаят, е, че той дължи името си на любовта на родителите си към "Бийтълс". Майката и бащата на актьора са такива почитатели на музикалните легенди, че кръщават детето си на песента "Hey Jude". 

Джъд Лоу започва актьорската си кариера, когато е само на 15. Първоначално участва в телевизионни продукции и постановки на Бродуей. За ролята си в пиесата Indiscretions дори получава номинация за Тони.

Начало на големия му успех обаче поставя превъплъщението му в лентата на Антъни Мингела "Талантливият мистър Рипли". За ролята си Лоу дори е номиниран за награда "Оскар" за най-добър поддържащ актьор през 1999 г. Той не успява да спечели отличието, но получава награда БАФТА за най-добър поддържащ актьор за същия филм.

През 2003 г. е номиниран за награда "Оскар" в категорията най-добър актьор за участието си в друг филм на Мингела - "Студената планина".

През 2006 г. Лоу е включен в списъка с десетте филмови звезди, които могат да донесат най-големи доходи с участието си в даден филм, наред с Ръсел Кроу, Джони Деп и Никол Кидман. На 1 март 2007 г. френското правителство му връчва ордена Ordre des Arts et des Lettres като признание за приноса му към световното филмово изкуство. През 2000 и 2004 г. е в списъка с "50-те най-красиви" на сп. People, както и в класацията най-секси жив мъж на същото списание.

През 1997 г. Лоу се жени за Сади Фрост, от която има три деца – Рафърти, Айрис и Руди. Двамата се развеждат през 2003 г. В продължение на 3 години - от 2003 до 2006 година, Лоу има връзка със своята колежка Сиена Милър. Двамата дори бяха сгодени, но така и не се ожениха заради разкритието, че е поддържал любовни отношения с бавачката на децата си.

Актьорът има и две дъщери. Момиченце от връзката си с модела Саманта Бърк и щерка от Катрин Хардинг, с която се раздели малко, след като се разбра, че тя е бременна.

Текст: Woman.bg