Идолът на италианския блус Дзукеро развълнува истински българската публика.

В столичния НДК той превърна концерта си в грандиозното събитие и шоу, което засегна всеки един, дошъл да преживее песните и хитовете му, предаде репортер на БГНЕС. След като разгря с няколко рок парчета, Дзукеро се впусна в дълбините на блуса и със запомнящи се парчета поднесе музикално пиршество за меломаните.

Харизматичната суперзвезда избра София за последна спирка от турнето си, за да представи дванадесетия си студиен албум "Black Cat".

„Когато за първи път започнах да пиша за "Black Cat", създадох около 40 песни, като след това премахнах много от тях. През юни 2015 г. започнахме да свирим в Лос Анджелис и не успях да издам албума преди Коледа. Но ето, че времето лети бързо и той е вече факт”, казва Дзукеро. Веднага след излизането на този албум, още след първия месец той се озова в Топ 30 на световните класации. За създаването на албума Дзукеро работи съвместно с Марк Кнопфлер и Боно.

На сцената на НДК Дзукеро излезе с бенд от 7 музиканти от световно ниво, както самият той ги определи „гранде”. Романтичната музика развълнува дошлите в залата, които бяха в спектъра от тийнейджъри до белокоси ценители. Най-известните му хитове са „Baila Morena” и „Senza una donna” и българската публика просто се пречупи след като ги чу.

Наричат го италианският Джо Кокер. Завладяващ и открит в ритмите и приятелското си поведение, Дзукеро омая публиката. В един момент не стана ясно дали той се сля с публиката, или тя с него. Залата танцуваше, пееше и преживяваше с него. Един от най-вълнуващите моменти бе когато на стената се появи негово парче, изпълнено заедно с Лучано Павароти.

Но кулминацията беше след двата биса – Дзукеро се завърна към хитовете си и хората просто се възвисиха заедно с него в прекрасния свят на блуса. И така след двучасовия концерт още един час публиката съпреживя удоволствието да бъде част от шоуто и да остави музиката да я докосне.

Истинското име на певеца е Аделмо Форначиари. Псевдонима Zucchero /захар/ той носи още от детските години, когато му е даден от учителка. Поп певец и композитор, той с еднакъв успех изпълнява песни от различни стилове – блус, госпел, соул, рок и даже фънк. Гастролирал е в САЩ, Аржентина, ЮАР, Малайзия и Япония.

Печелил е множество награди, сред които „World’s Best Selling Italian Artist”.

Дзукеро е роден на 25 септември 1955 г.  Музикалната му кариера започва през 70-те години на ХХ век. След като свири и пее с няколко малко известни групи, заедно с бенда "Taxi" побеждават на фестивала "Castrocaro 1981". Само 12 месеца по-късно излиза на сцената на престижния Сан Ремо.

Първият му албум "Un po`di Zucchero" (1983) има успех, но умерен. Временно се мести в Калифорния (САЩ), където работи с прочутия продуцент Корадо Рустичи. Появява се и втората му тава "Zucchero & The Randy Jackson Band", чийто сингъл "Donne" е истински хит в Италия. Името му става знаково не само в неговата родина, но вече се знае от Щатите до ЮАР, Малайзия и Япония.

Дзукеро е известен и с дълъг списък от култови музиканти, с които е пял – сред тях са Ерик Клептън, Лучано Павароти, Шерил Кроу, Том Джоунс, Брайън Адамс, Пол Янг, Стинг, Рей Чарлз, Ронан Кийтинг, Майлс Дейвис, Андреа Бочели, Джони Холидей, Шиниъд О`Конър, Мейси Грей, пише БГНЕС.

Снимка: БГНЕС