Използвайте ексфолианти редовно, за да имате гладка и нежна кожа. Ексфолирането на кожата на лицето и тялото премахва повърхностния слой мъртви клетки, кожата добива по-равномерен тен и приема по-добре подхранващата козметика.

Ексфолирането на кожата трябва да се прави през цялата година, пише rozali.com .

Чистият епидермис на кожата на лицето и тялото приема по-добре подхранващите козметични продукти, добива по-равномерен тен и най-важното – кожата е гладка и нежна.

Ексфолианти за лице
Освен, че освежават тена на лицето, премахвайки сивкавия слой от мъртви клетки, ексфолиантите омекотяват кожата и позволяват на подхранващите продукти да навлязат по-дълбоко в нея. Благодарение на тях, при кожата с тенденция към черни точки или обилна себорейна секреция, се отстранява по-лесно излишната мазнина и по този начин се предотвратява появата на черни точки и на замърсявания.

Други видове ексфолиране се правят само в козметичните салони – обикновено с ексфолианти на растителна основа, а химическият пилинг се извършва от дерматолог. С него се третират сериозни кожни проблеми, белези от рани или трайни, но по-повърхностни бръчки.

Пилинг маските премахват мъртвите и задръстени с мръсотия клетки от епидермиса, придават му свеж и подмладен вид.

Нанесете пилинг маската на равномерен, средно дебел слой върху идеално разгримирано лице. След като засъхне добре, я свалете внимателно. Не дърпайте силно, кожата не бива да почервенява, а само леко да порозовее.

Пилинг маската е подходяща за по-фина кожа. При лице с чувствителна кожа не бива да се нанася върху зачервяванията.

Ексфолиантът с гранули съдържа малки зрънца от различен произход, които имат по-агресивно действие. Той отстранява повърхностния слой мъртви клетки, не бива да се втрива със сила в кожата, защото лесно я раздразва. Подходящ е за по-плътна и не толкова чувствителна кожа.

След разгримиране на лицето нанесете ексфолианта и веднага започнете да масажирате. Масажирайте леко и спрете, когато усетите, че ексфолиантът започва да изсъхва. Изплакнете лицето обилно с вода, изтрийте с тонизиращ лосион, изсушете и сложете подхранваща маска. Наблегнете повече на кератинизираните зони в средната част на лицето – на челото, по целия нос, по брадичката, като не забравяте, че кожата там може да бъде и по-чувствителна.

Ексфолианти за тяло
Кожата на тялото също трябва да се ексфолира редовно. За да бъде гладка и еластична през цялата година, ексфолирайте я поне веднъж месечно.

Кога не бива да ексфолирате кожата?
Не се прави ексфолиране на тялото при слънчева еритема, непосредствено преди излагане на слънце, при свръхчувствителна кожа, дерматози и открити рани.