На 19 юни, неделя, в зала „България“ ще звучи една наистина предизвикателна програма с участието на експанзивния цигулар Стефан Тарара и забележителния диригент Хория Андрееску.

Концертът ще започне със самобитния и същевременно космополитен музикален изказ на Лигети, ще продължи с „концерта-пътешественик“ на Прокофиев, концерт-огледало на неговите „Ромео и Жулиета“ и ще завърши с безсмъртната музика на „Лебедово езеро“ на Чайковски!

Гост солист на 19 юни ще бъде цигуларя - Стефан Тарара, един от любимците на софийската публика от миналия сезон. Той е носител на първи награди от десетки международни конкурси и свири на майсторска цигулка „Николо Галиано“. И за да бъде вечерта още по-запомняща се, концертът ще бъде дерижиран от Хория Андрееску. Той отново ще ни „зарази“ със своята неудържима енергичност и ще ни очарова със задълбочения си прочит на произведенията.

Припомняме на уважаемата публика, че Софийската филхармония предлага на своите почитатели специални цени до края на сезона – 50% отстъпка за специалните и 20% отстъпка за редовните концерти. Билети могат да бъдат закупени от касата на зала „България“. За онлайн резервации: сайтът на Софийската филхармония.

Допълнителна информация:

ХОРИЯ АНДРЕЕСКУ е музикален директор на Филхармонията „Джордже Енеску“, основател и диригент на камерния оркестър „Виртуозите на Букурещ“. Роден е в Брашов. Започва обучението си в Музикалната академия в Букурещ и продължава при Ханс Сваровски и Карл Йостеррайхер във Виенската музикална академия. Печели множество награди в международни конкурси. През 80-е и 90-е години Хория Андрееску работи като постоянен гост-диригент на водещи германски оркестри. Андрееску записва над 1000 продукции за водещи европейски радиокомпании. Дирижира оперни спектакли в Германия, Гърция, Италия, Румъния. Прави турнета с оркестър в Австрия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Израел, Исландия, Испания, Италия, Нидерландия, Русия, Унгария, Франция, Чехия, Швейцария, Югославия, Япония.

СТЕФАН ТАРАРА е роден в Хайделберг в музикално семейство и още на 4 години дебютира на сцена. От първата си победа в конкурса „Jugend
Musiziert“, когато е на 8, печели 23 първи награди, сред които „Etienne Vatelot”, „Хенрих Виенявски “Kарол Липински”, „Анри Марто”, „Valsesia Musica”, „Паганини”, „Рудолфо Липицер”, „George Enescu”, „Boris Goldstein” и втори награди на „Тибор Варга“ и „Пражка пролет”. Още на 10 години свири Втория концерт на Виенявски и е солист на големи оркестри като SWR Orchestra, Радиооркестритe в Мюнхен и в Любляна, Камерния оркестър в Щутгарт и др. През 2007 с огромен успех изпълнява цигулковия концерт на Бетовен с Китайския национален симфоничен оркестър под палката на Ен Шао в Пекин и е най-младият солист, свирил някога с този оркестър. Отлични отзиви в пресата му носят участията на фестивалите в Залцбург,„The Next Generation II”, „Хайделбергска пролет”,„European Youth Festival of the Arts” в Париж, на откриването на EXPO 2000 в Хановер, на честването на 70-годишнината на Радиооркестъра на Румънското радио, както и гастролите във Вроцлав, Катовице, Краков, Ваймар, Мадрид, Лисабон, Париж, Манхайм, Берлин, Дрезден. През 2009 е солист на Израелския камерен оркестър с диригент Рони Порат в Хайфа, Кфар Саба и Тел Авив. Стефан Тарара завършва магистратура през 2012 в Университета по музика в Цюрих при проф. Закар Брон и от 2014 става негов асистент в Интерлакен, Швейцария. Води и различни майсторски класове в Европа. От сезон 2010/11 е първи концертмайстор на Манхаймския филхармоничен оркестър и същевременно първи концертмайстор и солист на Hulencourt Soloist Chamber Orchestra. Талантливият цигулар свири на цигулка „Николо Галиано”, която му е предоставена от фондация Deutsche Stiftung Musikleben.