Актрисата Елена Петрова събуди страстите на повече от 200 души, събрали се в Студио 5 за официалното представяне на книгата „Южна кръв” на д-р Йорданка Господинова снощи (08.11.2012 г.). В стила на южната кръв, премиерата беше открита с огнено пасо добле в изпълнение на Владислав Аначков и Ани Дончева.

В навечерието на Св. Архангел Михаил гостите на премиерата се насладиха на част от стиховете от „Южна кръв” под звуците на цигулката на Орлин Цветанов и китарата на Бисер Иванов и кадифения глас на Елена Петрова. Двамата музиканти, които са част от Оркестъра на примата Лили Иванова, бяха подготвили изцяло авторска музика, специално за представянето на лириката на Йорданка Господинова. Студио 5 беше украсено от картините от корицата на “Южна кръв”, рисувани по стиховете от книгата от художничката Александрина Караджова (Acrista).

„Пожелавам на всяка жена да може да вземе частица от тази страст и лудост, която Дани ни дава с тази книга. А на всички мъже – да открият по една жена с южна кръв в своя живот.”, каза Надежда Захариева, редактор на книгата. От своя страна рецензентът на книгата, в откровение към авторката, сподели: „Пожелавам на Дани поне една нещастна любов. Не за друго, а защото искам да видя какво би изтръгнала тя като вдъхновение от нея.”

Самата Йорданка Господинова беше облечена в авторска рокля по съвместен дизайнерски проект между художничката Александрина Караджова и дизайнерката Мариана Панайотова (El Mari). Върху тоалета на авторката беше изрисувана картината от корицата на книгата. Йорданка сподели с публиката, че би искала хората, след като прочетат книгата й, да намерят сили да търсят любовта. „Защото ако търсим любовта, сме по-добри. Защото в този сив, понякога скучен и ужасен свят, любовта е тази, която ни дава нов път, нови сили да продължим.”, допълни тя. Повече от час поетесата раздаваше автографи на своите почитатели.

Книгата се издава от издателство  „Буквите”.

Това е втората  самостоятелна стихосбирка на д-р Йорданка Господинова. Д-р Господинова  е директор на Дом за медико-социални грижи за деца, гр. Кърджали. Нейното търсене и желание да раздава любов продължава в нейните произведения. Авторката е родена на 3 септември 1966 г. в града на Асеневци, край бреговете на река Чая – там, където слънцето целува лозята, за да се роди най-страстното вино. Вероятно безумната любов към Родопите е причината пък да живее и работи в сърцето на планина – град Кърджали.

Д-р Йорданка Господинова е член на клуб Буквите и на клуба на Пловдивските писатели и поети, автор е на стихосбирката Самодивски клади (2011). Има спечелени национални и международни конкурси, публикации в различни вестници и списания, в сборник Ветрило на дъгата 2010 г. и Смесена китка.



Още информация за д-р Йорданка Господинова:

Член на клуб „Буквите”  - гр.София
Член на Клуба на Пловдивските писатели и поети – с ръководител  проф.Огнян Сапарев

Спечелен Национален конкурс за учители-творци на Издателство  „Анубис”, „Булвест” и в.”Сега”

Отличие в международен конкурс „Белоцветните вишни” 2011-05-25

Отличие в Национален конкурс „Ний всички сме деца на майката земя” 2011 г.

Отличие в  Национален литературен  конкурс „Елате ни вижте”

Награда в конкурс „Петър Димков – Будителят”

Специална награда в литературен  конкурс на тема „Коледна магия” 2011 г.

Второ място в Конкурс „ Жени и вино” 2012г

Грамота от Първи национален конкурс  в памет на Рада Казалийска

Награда от Трети национален конкурс  за учители творци 2011 г.

Номинация за премия «Поэт года 2012»

Стихосбирка „Самодивски клади” 2011 г

Стихосбирка „Южна кръв” 2012 г

Стихосбирка „Огонь любви” 2012г

Стихотворения, преведени на руски  език, включени в сборниците

«Поэт года 2012» том 17

«Любовная лирика»том 3

„Наследие” том 3

Публикации в различни вестници и списания.

Участие в сборник „Ветрилото на дъгата” 2010 г.

Публикува в „Смесена китка”