- Г-н Кошлуков, одобрявате ли решението на правителството да се оттеглим от ACTA и как се стигна дотук?
- Това е единственото правилно решение по тази тема. Споразумението не може да бъде прието нито с резерви, нито с ограничения. Проблемите са повече, отколкото изглеждат на пръв поглед, включително по отношение на дефинициите - в определения като „търговски мащаби", „икономическа изгода" и др. Този документ е едно недоносче, което хората в Европа разобличиха, въпреки че Европейската комисия го криеше. Това беше правилният ход на министър Трайчо Трайков и на българското правителство. До него се стигна най-вече благодарение на гражданското общество. Надявам се, че и ние в предаването „Факторът Кошлуков" сме допринесли за добрия резултат - с нашата позиция и с гостите, на които дадохме трибуна по тази тема.

Събитията от последните седмици показаха, че гражданското общество може да нарежда своя дневен ред. Такъв протест не е имало от 1989 г. И това не е протест за заплати, пенсии или субсидии за декари и зърно. Това е протест на цялото общество за неговите лични права - такива, каквито са записани във Всеобщата декларация за правата на човека на ООН и в Европейската конвенция по правата на човека. Това е огромен успех. Да ви призная, не вярвах, че българите ще се изправят, за да защитят своите свободи, защото „за правда и за свобода" отдавна никой не умира.

- Мъртва ли е ACTA според вас?
- ACTA е мъртва - това, което видяхте в събота, беше траурната процесия. Тя е не само в София, Търново и Кърджали. Тя е в цяла Европа. Няма как това споразумение да се върне на масата. Първо, то няма да бъде ратифицирано от много държави. Второ, в Европейския парламент депутатите са категорично против. Трето, опитът да се прави политика по секретен начин в 21-и век претърпя провал. Меглена Кунева би трябвало да отговаря за това и всички еврокомисари, които са работили по този документ. Това ще бъде обеца на ухото както за правителствата, така и за европейските бюрократи, когато решат да промъкват лобистки интереси.

- Как ще бъдат гарантирани авторските права без подобен документ?
- Този документ не гарантира авторски права на творците. Той не е подписан от страните от БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай), където основно се произвеждат фалшивите стоки и ментетата. Колкото до интелектуалното пиратство - кражбата на творчество, проблемът е в изостаналата индустрия, която „потъва" все повече във века на свободните комуникации. Нито „Уорнър", нито „Сони" са вечни. Ако искат да продават, трябва да го правят по друг начин.

- Заплахата на Анонимните към българските власти сериозна ли е и може ли в действителност да повлияе на подобно решение на правителството?
- Категорично не приемам подобен шантаж. Никой няма право да прави политика със заплахи и рекет. Ако се опитват да свалят сайтове и да правят поразии, тези хора подлежат на съдебно преследване. Не вярвам, че Анонимните са такава силна заплаха - по-скоро имитират международната хакерска организация. Начинът да се повлияе на подобно правителствено решение е чрез информираност на публиката, демонстрация, протест - това, което хората направиха.

Истинската сила на този протест беше в свободата на хората да отстояват своите права. Да имаш да право свободно да предаваш и да получаваш информация - това е право от много висок порядък.