Освен симулацията на близост с компютърно генерирани дракони и поредната разходка по парфюм пред камерите Емилия Кларк има и друго предизвикателство, с което да се справя в „Игра на тронове” - владеенето на измислени езици.

След валерианския екранната Денерис Таргариен овладя речта на дотраките, чиято халеси (бел.авт. - господарка) успя да стане в пилотните епизоди на кървавото фентъзи. В дългоочаквания шести сезон, чиято премиера е довечера от 21,05 ч по HBO, свирепите войни, издигащи в култ конете, се завръщат. Накичените им със звънчета опашки повеждат една от основните сюжетни линии, която превръща Денерис от владетел в тяхна пленница.

„Дотракският език е най-странното нещо, асимилирано от мозъка ми. В момента, в който камерата спре, фразата се изпарява от главата ми и ми е трудно после да я възпроизведа по същия начин. Имах сцена с Джо Нофаху (бел.авт. - хал Моро) и операторът бе фокусиран изцяло върху него. И аз автоматично реших, че мога да превключа на английски. Оказа се, че трябва да продължа да говоря, въпреки че не съм в кадър. Погледнах мъртвешкото му лице и импровизирах с едно „Олатататат!”. Не знам как устоя да не се изхили с глас!”, споделя за Entertainment Weekly Кларк.

Въпреки че сравнява звука на дотракския с агонията при задавяне с храна, британката си има любима фраза - „Кръв от моята кръв”. Траен отпечатък в съзнанието й е оставила и валирианската дума „дракарис”. Това е командата, след която драконите й превръщат всичко живо около себе си във въглен. „Казвам я на глас и моментално ми става по-добре, а човека срещу мен си няма идея какво значи това. Но вътрешно аз знам, че съм ги проклела и изпържила в пламъци. Има нещо красиво в това”, обяснява Кларк.

Софи Търнър, която феновете познават като Санса Старк, ще поднесе една от големите изненади в новите епизоди. Досега героинята й бе обект на тотален психически тормоз и унижения, а в сезон пет тя бе системно изнасилвана от настоящия владетел на Зимен хребет Рамзи Болтън. Решението да избяга от поредния кървав ад, скачайки от крепостта ръка за ръка с възвръщащия самоличността си Теон Грейджой, ще събуди боеца в Санса.

„Тя ще рита задници!”, обобщава съдбата на героинята си Търнър. Тя попада на снимачния сет на сериала едва 13-годишна. Когато се явила на прослушване за ролята, й се наложило да изиграе сцената, в която Джофри й показва поредица от набити на колове глави, едната от които принадлежи на екранния й татко, краля на Севера Нед Старк. „Тогава нямах идея за какво шоу става въпрос. Трябваше да изглеждам измъчена и уплашена, но вътрешно много се забавлявах”, казва актрисата.

Първите три години тя имала частен учител на терен, за да наваксва с уроците, а родителите й почти не се отделяли от нея. Опитвали се да я разсмеят, правейки физиономии зад гърба на оператора, докато Ланистър й повтаряли „Не забравяй, че родителите ти са избити, сестра ти е в неизвестност и живота ти виси на косъм”. „И не спираха да ме зареждат със закуски въпреки изкуствената кръв, която се лееше наоколо”, спомня си с усмивка Търнър.

Шести сезон на „Игра на тронове” за пръв път ще надскочи като сюжет книгите на Джордж Р.Р. Мартин, който още не е завършил „Ветровете на зимата”, шестия том от цикъла „Песен за огън и лед”. „Тази година всичко е различно. Има доста нови хора, но и много от вече познатите лица ще си отидат. Смъртта е най-обичайното нещо в „Игра на тронове”, но броят на избитите в предстоящите епизоди ме изуми. Това поддържа и съспенса в шоуто – фактът, че никой не е застрахован и може да се спомине по всяко време”, споделя Лиам Кънингам, по-известен като екранния сир Давос.