За да постави България на картата на социалните иновации и да стимулира колективната интелигентност и системното мислене, Empatheast предизвиква креативността за социална промяна с лекции, инсталации, игри и пърформанси от някои от най-дръзките визионери в сферата.

Банка, която вместо клиенти има 37 хиляди членове, които сами дефинират инвестиционната й политика; Социално предприятие на незрящи професионалисти, които водят процеси за организационно развитие в тъмното; система за солидарно градско земеделие, която въвлече хиляди в Бавария; “Добра торба“, която повишава жизнения стандарт на десетки жени на възраст над 50 години в Сърбия; образование, превърнато в поле за системно мислене чрез игра в Холандия: тези и още много примери и вдъхновения за възможната промяна, ще могат да преживеят между 14 и 16 ноември в Пловдив, всички, които търсят новите подходи за развитие на обществото ни.

Инициативата е на сдружение „Фабрика за идеи“, автори и на „Предизвикателство за социална промяна“ и Changemakers Academy. Партньори и съмишленици са „Център за развитие на Човешките ресурси“, – Национална Агенция по Програма „Еразъм+”, общинска фондация “Пловдив 2019”, Община Пловдив, Екологично сдружение „За Земята“, „Джуниър Ачийвмънт България“, SoL (Hungary). Сътрудничеството е родено от увереността, че във време на политическа, икономическа и морална криза, превърнала се в хронична, както за България, така и за Европа, се ражда спешната нужда от преосмисляне и реорганизиране на средата и обществата ни.

Събитието е под патронажа на Министерство на икономиката и енергетиката.

Списъкът с гост-лектори включва имена като Миха Погачник (Виена/Любляна), Патриша Мънроу (Ню Йорк/ Мюнхен), Джейсън Нарди (Ню Йорк/Болония), Джефри Бийсън (Панама/ Мюнхен), Ралф Бьолке (Брюксел/Берлин), Агота Ружа (Будапеща), Филка Секулова (Барселона/София), Диана Димитрова (Хамбург), Хюс Хайсен (Амстердам) и инициативите „Добра Торба“ (Белград) и КартофелKомбинат (Бавария). Фокус на форума е иновативният, интердисцилплинарен формат за създаване на визия за промяна отдолу-нагоре - World cafе, който ще бъде воден на място от самите си създатели и ще включи в широк формат стотици пловдивчани и гости на събитието, които заедно да създадат визия за града си, за държавата и региона си, смесвайки участници и идеи от различни сектори.

EMPATHEAST ще покаже чрез примери от света и региона как идеята за социално благо еволюира със смелостта ни да посегнем към иновациите и да създаваме емпатични модели в икономиката, образованието и начина на управление, а обществата ни да се научат да комбинират сърце с ефективност и качество на социалното въздействие.