Американската соул певица Ерика Баду предизвика смут с музикално видео, в което се разсъблича гола на мястото, където бе убит бившият американски президент Джон Кенеди и в което тя пада на земята като простреляна.

39-годишната Баду пусна музикалното видео "Window Seat" (Място до прозореца) като част от промоцията на своя пети студиен албум "New Amerykah Part Two (Return of the Ankh)" (алюзия с малкото име на певицата на английски – Erykah), чиято премиера бе във вторник. Родената в Далас изпълнителка се разсъблича на Дийли Плаза в центъра на града и пада на земята внезапно при звука на изстрел от автоматично оръжие, като целият клип е с продължителност 5.5 минути.

Баду, титулована като “Кралицата на нео-соула“ през 90-те и чиито изпълнения включват джаз и хип-хоп влияния, заяви, че песента е за “освобождаването на самия себе си от обвивките и на обвивките на тялото от демони“. Пред Dallas Morning News тя посочва, че е избрала това място за снимките на видеото си, понеже това е “най-монументалното място в Далас, което познавам“. Кенеди бе застрелян в главата през ноември 1963 докато автомобилът му се придвижваше през Дийли Плаза, едно убийство, което шокира американците и света.

Лобното му място е считано за свято. Баду посочва, че видеото е опит за пробуждане на интерес към термин от 50-те, наречен “групово мислене“, в който личността се страхува да изрази себе си поради страх от остракизъм от широката публика. “Когато падам на земята във видеото, думата “групово мислене“ излита от главата ми, защото аз съм убита от групово мислене“, допълва тя. Според Джоан Крофърд, президент на неправителствената организация Downtown Dallas, видеото е проява на лош вкус и на лоша преценка. Появата му обаче предизвика оживена дискусия в блоговете и в социалните медии.

източник: БГНЕС