Есил Дюран заяви в поредното си телевизионно интервю, че въпреки компромисът, който е направила преди години по отношение на професионалната си реализация в попфолк жанра, подхожда творчески в правенето на песните си.

"Опитвам се да творя, колкото и това да звучи нелепо за някои, имайки предвид жанра, в който работя. Да, твори се, щом се прави музика, се твори. Поне аз се опитвам да творя и да ги правя творчески нещата. Друг е въпросът доколко успявам" - каза тя в "Карбовски: Директно".

Фолк изпълнителката на "Пайнер" припомни отново, че заради етническия си произход отрано е опознала много добре турския фолклор и едва ли изборът й да изпълнява етно музика е случаен, пише signal.bg.

"Аз съм закърмена с турска фолклорна музика. Това е музиката, която са слушали майка ми и баща ми. И когато след години се наложи да избирам, бях в някаква ситуация, в която трябваше да избирам какво точно да правя и как да го правя, неслучайно съм се насочила към този жанр. Това е музиката, която съм чула за първи път, тези ритми са ми познати, аз съм закърмена с подобна музика. И на шега казвам, че на мен поне ми е простено, защото ми е в кръвта" - обясни тя.

Есил не скри разочарованието си от начина, по който се интерпретират ориенталските ритми и танци в най-комерсиалната музика у нас и даде пример: "Онзи гьобек, който тук се вихри, в Турция го няма. Аз много често гостувам там, имам участия, имам и частни партита... То е съвсем различна история. Този гьобек, който се шири тук и се вихри, просто нещо страховито се получава, има нещо вулгарно в това".

Певицата е на мнение, че личната й естетика, която съблюдава и в музикалните си превъплъщения, е причината да не е в топ листата на фолк звездите. Тя акцентира върху факта, че песните в репертоара й, макар и да са в най-масовия жанр, са подчинени на индивидуалния й вкус.

"Аз винаги гледам да правя нещата така, както аз ги усещам и това, може би, обяснява фактът, че не съм от най-харесваните, не съм от най-продаваните певици. Няма да крия, така е! Не съм от любимките на народа, аз се опитвам винаги да направя нещата да са естетски. Аз съм възпитана естетски, възпитана и от семейството, възпитана и от средата, в която съм се оформила - говорим за годините ми в консерваторията, за вокалните ми педагози" - сподели изпълнителката.

Есил Дюран не скри, че е предпочела попфолка, защото именно в тази музика могат да се изкарват добри средства, а това е важно, когато професията ти е певец и с нея си изкарваш прехраната.

"Кой не прави нещо за пари. Естествено, че трябва да го правя. Защо го правя за при, защото аз няма да съм това, което съм, ако не получавам пари от работата, която работя. Аз съм учила за това, аз това работя. Аз искам да пея джаз, но хората не искат да слушат джаз. Аз неистово обожавам джаза, даже напоследък имам предложения, които са изцяло с джаз, но не в България и смятам да поема тези ангажименти. Не е защото ми плащат, дори повече отколкото в чалгата, а защото ми се пее тази музика. Аз няма къде да я пея. Това е ужасна шизофрения, аз го осъзнавам, но времена..." - разказа с дълбоко съжаление тя.