Есил Дюран разкрива своята тайна за перфектния си външен вид и страхотна форма, в която се намира. Някои го постигат с много спорт и лишения, но за певицата разковничето е в желанието, което се крие някъде вътре в теб.“Номерът е сутрин като се събудиш, в огледалото да се научиш да се харесваш. Когато постигнеш това, ти започваш да се обичаш много и това себеобичане те кара да се грижиш много добре за теб самия. Когато се обичаме, не изпадамe в крайности, не говорим за някакви огромни лишения.

В крайна сметка аз няма да правя скачане с препятствия или да постигам някакви световни рекорди, това ми е философията на живота през последните няколко години. Всичко, което ми доставя удоволствие, е прекрасно да го правя. Всичко, което не ми доставя удоволствие, просто не го правя. Срещам се с хора, които са ми приятни и от които мога да науча нещо ново”, казва изпълнителката в “Папараци”.

Тя не крие, че като всеки човек в шоу бизнеса има и своите малки пропуски, но не е пропуснала едно от най-важните неща в този живот:“В тази надпревара, в поп-фолка говоря, сякаш забравихме, че има друг живот. Имах наистина едно време, в което реших, че в крайна сметка много важно нещо, което не трябва да пропускам, е да родя дете. На 35 станах майка и слава на Бога, че всичко се подреди прекрасно, имах една много спокойна, безпроблемна бременност, имах своето време. Истински се насладих на тези 9 месеца.”

На този етап от своя живот Есил Дюран не се срамува от своята ранимост. Тази промяна е настъпила, защото е стигнала до извода, че само силните хора могат да разкрият чувствата си. “Силният човек се заявява без проблем. Аз мога да плача, мога да крещя, мога да кажа с какво не съм съгласна. Когато жената успява, когато жената може да се заяви, когато жената се приема, научава целият свят да я приема. Аз получавам това, което ми се полага от един и същи мъж 22 години. Аз не вярвам в късмета, но ако вярвах, щях да кажа, че съм имала страшен късмет да попадна на мъж, който ме приема такава, каквато съм. Може би ние израснахме заедно, това е другият много важен момент, да отгледаш връзка. Научихме се да се приемаме такива, каквито сме”, разказва още Есил Дюран за мъжа до себе си, композитора Борис Павлов - Бобо.