Дъщерята на Ивайла Бакалова отпразнува завършването на средното си образование в Англия и на българска земя в ресторант "Лебеда". Заведението се стопанисва от сегашния мъж на Мис България, а майка и дъщеря бяха избрали да са в синьо за празника. „Бъдещето принадлежи на тези, които вярват в красотата на техните мечти", написа гордата родителка. Рая е плод на любовта й с Румен Гайтански, който отдавна има друго семейство. Сред гостите на Рая и майка й беше бащата на друга Рая - Азис.

През март 2001 г. 19-годишната тогава варненка Бакалова става "Мис България" на конкурс, за който се твърди, че името й е предварително спрягано в кулоарите. Той е организиран от "Мегаталант" - фирмата на Дарина Павлова, съпруга на Илия Павлов, президент на "Мултигруп". Председател на журито е Иван Славков, а водещ Слави Трифонов. За конкурса през 2001 г. Павлов е купил правата от друга известна миска - Евгения Калканджиева. На 22 г. миската ражда дете на Румен Гайтански - Вълка, собственика на фирма "Волф", която по това време има концесия за почистване в София.

Според публикации през 2015 г. се установява в Дубай. През 2018 г. казва в интервю, че работи в инвестиционен фонд като консултант на клиенти, желаещи да влагат парите си в имоти. Рая първоначално също е с нея, но не издържа на климата в емирството и заминава за Англия, където завърши средното си образование.