Принцовете Хари и Уилям откриха статуя на майка си принцеса Даяна и демонстрираха публично, че ледовете между тях са стопени. Любимото кътче на покойната бивша съпруга на принц Чарлз - потъналата градина в двореца Кенсингтън, е преустроена, за да приюти монумента. Той бе издигнат по случай 60-тата годишнина от рождението ѝ. Заради пандемията откриването на статуята беше в тесен кръг. Даяна е родена на 1 юли 1961 г. в Сандрингам.

Потъналата градина, както я наричат в Лондон, е създадена през 1908 г. по инициатива на крал Едуард VII. От двореца Кенсингтън съобщават, че тя е изцяло преустроена, за да създаде по-задушевна обстановка за паметника на принцесата, която загина в автомобилна катастрофа в Париж на 31 август 1997 г. Работата по промяната на градината започна през 2019 г. и отне 1000 часа за засаждането на повече от 4000 от любимите цветя на Даяна, включително 100 незабравки и 300 лалета.

Синовете на принцеса Даяна Уилям и Хари поръчаха статуята през 2017 г., за да почетат живота и наследството й. Паметникът е дело на скулптора Иън Ранк-Броудли и е вторият мемориал на Даяна в Лондон, след като в Хайд парк беше открит 210-метров фонтан през 2004 г.

Междувременно британската преса пише, че забележителният успех на английския отбор по футбол на Евро 2020 е стопил ледовете в отношенията на принцовете преди тяхната официална среща. Двамата братя почти не си говорят, откакто херцогът и херцогинята на Съсекс обявиха, че се оттеглят от ангажиментите си към британското кралско семейство преди 18 месеца и заминаха да живеят в Канада.

От няколко дни обаче Уилям и Хари са в контакт по повод днешното откриване на паметника на покойната им майка принцеса Даяна. Твърди се, че двамата дори си разменили текстови съобщения по телефона след победата на отбора на Англия срещу футболистите на Германия с 2:0 на Европейското първенство по футбол.

"Нещата помежду им все още са далеч от добри. Но е имало размяна на съобщения, по-специално за футбол, което е стъпка в правилната посока, дори само за да отдадат почит пред майка си", коментира източник на "Дейли Мейл".

Принц Уилям, който е президент на Футболната асоциация, беше на стадиона "Уембли" за мача заедно със съпругата си Кейт и най-големия им син Джордж, който бил футболен запалянко.

Запознати съобщили също пред изданието, че от кралското семейство са казали на 36-годишния Хари колко много се надяват да видят отново сина му Арчи, който е на 2 години и очакват скоро да го посрещнат във Великобритания. Смята се, че херцозите на Кембридж са виждали Арчи само веднъж или два пъти досега. Принц Уилям, който е на 39 години, е дълбоко наранен и сърдит на брат си, задето "натиснал ядрения бутон" не само в отношенията си с монархията, но и със семейството си.

В интервю за американската телевизионна водеща Опра Уинфри херцозите на Съсекс Хари и Меган казаха, че член на кралското семейство изразил тревога какъв ще е цветът на кожата на бебето им, преди Арчи да се роди, и че кралското семейство не подкрепило Меган в моменти, когато душевното ѝ състояние било разклатено, припомня БТА. Принц Хари даде да се разбере, че баща му отказва да общува с него.

Малкият син на покойната лейди Ди, който миналата седмица се върна от САЩ във Великобритания за откриването на монумента на майка си, вчера изненадващо посети церемония за награждаване на млади хора със сериозни заболявания в Кю Гардън в Западен Лондон, съобщи Асошиейтед прес. Херцогът на Съсекс е патрон на организатора на събитието, благотворителната организация "WellChild". Преди това Хари прекара пет дни под карантина в Уиндзор, след което е дал отрицателен тест за Covid-19.