Академията за мода с председател проф. Любомир Стойков отличи с приза "БГ модна икона 2017“ най-стилните и успешни българи: Илиана Раева, Гала, Илияна Захариева, Йордана Димитрова, Капка Амзина, Ники Кънчев и Ники Илиев. Официалната церемония се състоя в столичния „Витоша Парк Хотел“ с любезното домакинство на г-н Мирослав Печев. Събитието събра едни от най-влиятелните личности в обществото и публичното пространство.

В началото на церемонията по награждаването проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, апелира към всички носители на наградата „БГ Модна икона“: „Като идоли за подражание и лидери на обществено мнение (или както е модерно сега да се казва – инфлуенсъри), моля ви, оползотворявайте вашето влияние – бъдете пример за стил, вкус, добродетелност и достоен начин на живот...И най-важното: правете добрини, помагайте на изпадналите в беда!“

В награждаването по традиция участваха предишни носители на приза на Академията за мода. Антон Хекимян – „БГ Модна икона 2016“, обяви и награди Илиана Раева – световна и абсолютна европейска шампионка, треньор на златните момичета и президент на Българската федерация по художествена гимнастика. Йоана Буковска-Давидова, която е „БГ Модна икона“ за 2016-та, награди водещата на предаването „На кафе“ по Нова телевизия – Гала, която стана и първият двукратен носител на най-авторитетния български приз за стил (нейното първо отличие е от 2010 година). Йоана Буковска-Давидова награди също режисьора и актьор Ники Илиев.

Телевизионният и радио водещ Ники Кънчев, който през годините многократно е номиниран за приза, беше обявен от Габриела Колева, създател и стилист на модна къща „Мезон Сант-Ерем“, а получи наградата си от Любен Дилов-син, който е „БГ Модна икона 2016“.

Италианският дизайнер и стилист Алберто Веделаго обяви името на Илияна Захариева – директор комуникации „Мтел", която беше наградена лично от проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода. Носителят на приза „БГ Модна икона“ за 2012-та година – Орлин Павлов награди бизнес дамата Йордана Димитрова, а Валерия Велева – „БГ Модна икона“ 2014, обяви наградата на Капка Амзина, светска дама и активен участник в благотворителни инициативи.

Като събитие, посветено на високия стил, красотата, елегантността и успеха, „БГ модна икона”, се утвърди като едно от най-престижните културни и светски събития в навечерието на Коледа. С високия приз Академията за мода обвързва добрата външност с професионалния успех и безупречната репутация. А целта на конкурса е да се стимулират стилните и популярни българи и да се насърчават добрите образци в публичното пространство.

Престижният конкурс се организира за девета поредна година, а наградата, която всеки победител получава по традиция, е пластика, изработена от най-добрия български бижутер – Анжело Красини. Статуетката е интерпретация на първото облекло на Адам и Ева – смокиновия лист – с образите най-прочути дизайнери и модни икони. Всеки от победителите получи лично от проф. Любомир Стойков сертификат на Академията за мода, както и подаръци от ”Витоша Парк Хотел”, кафе „Кимбо” и цветя от „Жарден Флорист”.

По време на събитието Илиана Раева беше придружена от дъщеря си Славея, нейният стилист Марина Петкова, треньорите Весела Димитрова и Бранимира Маркова, златното момиче и треньор Михаела Маевска и други специални гости, Гала дойде заедно със съпруга си Стефан, а Ники Илиев беше придружен от съпругата си Саня. Заедно с Йордана Димитрова бяха съпругът ѝ и нейната майка, Капка Амзина беше придружена от Явор Цаков и дъщеря си Паолина Петракиева, а Илияна Захариева – от своя съпруг. Сред гостите се откроиха още: г-н Мирослав Печев, собственик на „Софсток“ и официален представител на кафе „Кимбо“ за България, Полина Карастоянова, Стела Йорданова, Меги Савова, Мила Захариева, Павел Цветков, дизайнерите Росица Рангелова и Йорданка Чернаева, Цвети Разложка, Анелия Иванова, Росица Стойчева, Диди Стоянова, Цветелина Чорбанова и други.

Ревю-спектакълът откри трикратната носителка на „Златна игла” на Академията за мода – София Борисова, дизайнер на „Романтика Фешън“, която представи за първи път част от най-новата си стилна колекция от бизнес тоалети и коктейлни рокли. Модна къща „Мезон Сант-Ерем“ със създател и стилист Габриела Колева представи изтънчени официални дамски облекла от бизнес линията на бранда в духа на френския шик. Тоалетите на „Мезон Сант-Ерем“ бяха съчетани с дизайнерски бижута ръчна изработка на „Златарна Целье“.

Дизайнерът Христо Чучев представя нови тоалети от официална колекция „Арабски нощи“, вдъхновена от красотата и мистиката на Изтока. „Феде фешън студио“ с дизайнер Вяра Георгиева – също носител на „Златна игла“ показа колекция, вдъхновена от изяществото на Офелия и нежната палитра на любимите й цветя. Модна къща „Бандерол“ с дизайнери Никола Карадамянов и Десислава Дамянова представиха бутикови дамски облекла и официални мъжки костюми – част от най-новата колекция 2018

„Аксел Харди“ показа своите дизайнерски плетива от колекция „Скалисто". Талантливата млада дизайнерка Елена Златева се изяви с впечатляваща колекция с предложения, подбрани специално за ревю-спектакъла на „БГ модна икона 2017”.

По един тоалет, тематично подбран за събитието, показаха и други носители на „Златна игла“: Жана Жекова, Евгения Живкова, Мариела Гемишева, Светослав Колчагов, Николай Божилов, Теодора Спасова и Меги Петкова. Свои произведения представиха и студенти на проф. Любомир Стойков от Национална художествена академия, специалност „Мода”: Християна Димитрова, Стефани Тодорова, Ива Партъчева, Ирина Матов (Сърбия), Давид Стояновски (Македония), Лидия Христова, Стамена Константинова, Инанч Неджибова, Йоанна Шишкова и Лора Лилова.

Водеща на „БГ модна икона 2017“ беше харизматичната Гери Дончева, облечена с тоалет на дизайнера Христо Чучев и бижута от „Златарна Целье“. За нейния грим и този на манекените се погрижиха Марина Младенова и екипът ѝ, а прическите бяха дело на Надежда Радева и екипа на салон за красота „Бюти клуб“. Подготовката и хореографията на ревю-спектакъла бяха поверени на Боян Караиванов.

По време на събитието гостите имаха възможност да се насладят на някои от основните специализирани блендове на прочутото неаполитанско кафе „Кимбо", както и на висококачествените италиански пенливи вина и вермути „Ганчия“. Финалът на „БГ модна икона 2017“ беше запазен за изискан коктейл с кулинарните предложения на „Рай кетъринг” и изкушаващите десерти от сладкарници „Неделя”.

БГ модна икона 2017 се реализира с любезното съдействие на: „Витоша Парк Хотел", кафе „Кимбо", „Ганчия“, „Мезон Сант-Ерем", „Банка ДСК“, „Балкантел“, „Агресия", Гергана Ташкова, Марина Младенова, „Бюти клуб", сладкарници „Неделя", „Рай кетъринг" и „Жарден Флорист“.