Тишината в дискотеките заради пандемията през миналата и част от тази година принуди феновете на фолка да въртят у дома парчета на любимите си хитове. Някои от почитателите се върнаха десетилетия назад с носталгична нотка и завъртяха отново хитове на ретро изпълнители като Кондьо, Сани, Мая и Магапаса, Гергана, Петра и дори Коста Марков и Томи Чинчири. Масово се оказва, че родоначалниците на чалгията у нас са или преподаватели в училища, или са избягали щастливи зад граница и повече не са погледнали назад.

Вместо микрофон днес Мая от култовия дует Мая и Магапаса разчита на пилона, и то не къде да е, а в слънчев и разточителен Лас Вегас. Преди години изпълнителката на "Ти пак си жива" съвместно с Магапаса емигрира зад океана и днес съвместява различни дейности - диджей, танцьорка, певица и дори поставя екстеншъни. За да вае и до днес фигура, Мая танцува на пилон за спорта, което не притеснява никак вече порасналата й дъщеря Кристияна, която учи за правист. Магапаса пък е избрал ветровития Чикаго заедно с любимата си Денислава. Зад граница, но с четка в ръка е една от най-култовите певици в зората на жанра - хищната хиена Петра.

Тя смени микрофона с платно и четка, а заедно с любимия си Димитрис е щастливо настанена от години в Кипър. В Англия избра да се реализира и една от иконите на чалгата - Кондьо. Изпълнителят на "Доко, Доко" дори е сменил телефона си и не иска и да чуе за дискотеки и кръчми. Култовата и скандална Пепа Секса също е зад граница. Взривилата аудиторията с парчето "Синя прашка" изпълнителка в момента живее в Швейцария, където по ресторантите пее и нейната колежка също от далечното кючек минало Орнела. Като педагог се изявява Сани, която изпя скандалния за времето си хит "Ах, банана". Еротично-плодовата чалгия е отдавна в миналото на Сани, която вече е учителка. През 2020 г. Сани напомни за себе си с баладата "И на оня свят", но... дотам.

Също като преподавател се препитава и фолкпевицата Ина, станала звезда с хита си "Зелено, зелено", като тя учителства в детска градина в София. Въпреки че бе кралицата на фолксцената цели 6 години, волната пеперуда Кати от дълго време не се е появявала пред фенове и се грижи за семейството си. В пиано-бар още си изкарва хляба култовата Еми Стамболова, която подобно на колежката си Петра също сключи брак с чужденец. Двамата със съпруга й Халит Шейх също се радват на детенце.