Румяна Бакалова – майката на първата българска актриса с номинация за „Оскар“, ще е сред специалните гости на най-бляскавата гала в света на седмото изкуство тази година. Това разкри самата екранна Тутар, като заяви категорично, че преживяването й няма да бъде пълноценно, ако до нея не бъде жената, която й е дала живот. „Трудно е, защото тя живее в България, но работим в посока осигуряване на визата. Имам нужда тя да бъде до мен, защото тя е моят идол Искам да съм силна и независима жена като нея“, категорична е Мария Бакалова пред сп. People, цитирана от Монитор.

След като получи шанс за заветната статуетка, актрисата има възможността да доведе само един гост на церемонията на наградите „Оскар“. Това се налага заради световната пандемия от коронавирус, заради която събитието ще се проведе при различен регламент. Така например предпазните маски ще играят важна роля на галата. Каква точно е тя обаче лидерът на продуцентите на церемонията – режисьорът Стивън Содърбърг, все още не издава.

Самият той е носител на „Оскар“ в режисьорската категория за филма „Трафик“ (2000). Тогава Содърбърг призна, че бил подпийнал по време на благодарствената си реч. Това пък била една от причините сега да държи наградените да имат повече от 45 секунди на разположение. Това, предвид традиционно скъсените наградни церемонии в ерата на COVID-19, би подсигурило галата да не се скъси значително.

Оскарите ще бъдат раздадени в диапазон от 3 часа, а цялостното усещане ще напомня на продължителен филм, гласи заявката на Содърбърг. Тази му идея е в основата на желанието му да ограничи до абсолютния минимум присъствието на технологиите ала Zoom на събитието. Ето защо режисьорът държи възможно най-много от номинираните да присъстват на терен, като за целта са въведени редица изисквания за PCR тестове и карантини. Изграждат се и допълнителни между 10 и 12 точки из целия свят, от които могат да се включват звездите на вечерта. Сред локациите, от които победителите ще могат да изнасят речи, са Лондон, Париж и др. Има обаче артисти, сред които и Антъни Хопкинс – най-възрастният актьор, номиниран някога за главна роля от Американската филмова академия, които не се очаква да се отправят към Ел Ей или към някоя от въпросните точки.

За трета поредна година Оскарите ще се състоят без водещ. За да могат зрителите да се ориентират в джунглата от събития, които ще се случват освен по локациите в цял свят, още в „Долби тиатър“ и „Юнион Стейшън“ в Лос Анджелис, Содърбърг и компания ще излъчват и предварително записани кадри. Заради това всички номинирани, сред които и Бакалова, са преминали през 45-минутен инструктаж и вероятно интервю. Така продуцентите на галата целят да увеличат динамиката в монтажа на церемонията.