Лили Иванова се похвали, че не дължи нито стотинка за авторски права. В свое радиоинтервю естрадната легенда гордо заяви, че плаща всеки лев, който е длъжна да изплати. Иванова е дала над 160 000 лева само за права на авторите на песните си. Тя вече съвестно превежда процент от всеки свой концерт на хората, създали парчетата й, пише в."Уикенд".

А до скоро изобщо не беше така... Преди 10 години естрадният композитор Асен Гаргов, който вече е покойник, изпрати нотариална покана до Лили и й забрани тя да пее негови песни. Той бе автор на 20 знакови мелодии от нейния репертоар, сред които са и хитовете „Детелини”, „Самота”, „Необяснимо е”. Приживе Гаргов проплака, че певицата не е плащала за авторски права на създателите на песните си и той не бил получил и стотинка за парчетата. „Получил съм пари само от четирите концерта в НДК през 2008 и 2009 г., но не чрез „Музикаутор”, а защото Лили Иванова бе решила тогава сама да си оправя авторските права. След това спря”, призна композиторът.

Двамата не си говореха цели две десетилетия, като общуваха само чрез адвокати. Дори коварната болест рак не можа да трогне Лили Иванова и да прости на Гаргов, с когото живя цели 16 години. Някогашният ѝ любим имаше рак на стомаха, но не успя да пребори коварната болест. След смъртта му, семейството на мелодика изненадващо разреши на певицата да изпълнява създадените от него композиции. От скоро кубратската легенда изпълнява по концерти емблематичния си хит „Детелини“, който Гаргов й бе забранил да пее. За връщането на шлагера в репертоара съгласието си дали и синът, и вдовицата на композитора. Най-вероятно Лили най-после си е платила авторските права.

През 2006 г. и легендарният композитор и музикант Митко Щерев също забрани на Лили Иванова да изпълнява песните му, защото също не е получил полагащите му се отчисления за авторски права. През 2010 г. двамата се изправиха един срещу друг в съдебната зала. Тогава Лили заведе дело срещу Щерев заради негова статия в „Уикенд”, в която той й напомни, че не знае нотите. Примата поиска 5000 лева компенсация за нараненото си достойнство. Композиторът пък й скочи, че в автобиографичната си книга тя дискредитира него и семейството му.

Юридически спорове за отчислени авторски права примата имаше и с големия композитор Тончо Русев, който също като Гаргов вече е покойник. Лили обаче успя да получи прошка от Тончо в последните му дни на този свят. Въпреки че бе засегнат от твърденията на звездата – пак в книгата й – че е агент на ДС и ченге, в името на изкуството Русев махна с ръка.