Евгени Минчев бе доведен принудително в съда по делото за клевета, което е завела срещу него Венета Райкова, установи  репортер. Лордът бе посетен сутринта от екип на „Съдебна охрана", която да го докара на процеса, насрочен за 15:30 часа в Софийския градски съд, пише ''Всеки ден''.

Минчев и Венета се срещнаха очи в очи в съдебната зала, след като през ноември помежду им избухна ожесточена война. Светските персони развалиха дългогодишната си дружба, заради скандални изказвания на Паркетния лъв в списанието „LOVE style". В интервю за журнала пиперливият Евгени подложи на брутална дисекция личната хигиена на водещата, наричайки я „хемороид", както и че „мирише на прокиснало мляко".

Засегната от думите му, Райкова заведе иск на стойност 50 000 лева - обезщетение за нанесените морални щети. И докато ищцата дойде на делото с гордо вдигната глава и надежда, че справедливостта ще възтържествува в нейна полза, Минчев бе придружен от съдебна охрана, която го взе от дома му и го ескортира до седалището на Темида. Папарак на „Всеки ден" засне пристигането на Евгени в съда.

Властелинът на шоубизнеса у нас дойде с лимузината си, придружаван от адвокатката си. Минчев бе облечен шармантно и предизвика фурор по коридорите на съда, където обикновено се гледат дела за крадена кокошка, надписана сметка за парно и пиянски бой в „някоя квартална кръчма". Противно на очакванията, той не бе с белезници на ръцете.



„Принудителното довеждане на страна по дело е честа практика, заради нежеланието на много ответници да присъстват в съда. Не става въпрос за извеждане от вкъщи с белезници, а просто служители на съдебната охрана вземат документите на лицето и го придружават до залата. След процеса личната карта бива връщана от адвокат", разяснява ни спецификата в действията на правораздавателните органи адвокатът на Венета Райкова - Екатерина Димитрова.

В края на декември трябваше да се състои първата съдебна битка между Венета и Евгени, но делото бе отложено заради здравословни проблеми на Минчев, окачествени като „нарушение на вестибуларната функция, вследствие на рязко ставане през нощта". Поради тази причина съдът постанови на вещо лице, лекар специалист, да прегледа здравното досие на лорда с цел да потвърди наличието на подобен здравословен проблем.

Минчев обаче така и не се явил на уречената дата за преглед, а вещото лице пък не успяло да установи съществуването на нужните изследвания съпътстващи това заболяване в здравното му досие. В крайна сметка заключението на лекаря е, че в конкретния случай не са на лице медицински основания поставената диагноза и изписаното лечение да са причина за неявяване на Минчев по делото. Поради тази причина, ще не ще, Евгени трябваше да се застане пред ищцата си в първото заседание, провело се вчера.

*Евгени и Венета

Според лорда заведеният срещу него граждански иск е неоснователен, тъй като редакторите на списанието са представили думите му некоректно или редактирани. Поради тази причина адвокат Димитрова ще изисква суровия запис на интервюто, ако се пази такъв, като в допълнение за разпит пред съдията ще бъде привикан и главният редактор Антон Стефанов.

Паралелно с това съдът назначи комплексна съдебна психиатрична и психологична експертиза на Венета Райкова, която да установи размера на нанесените неимуществени вреди. С това се цели да се определи основателна ли е претенцията за исканите 50 000 лева от водещата на сваленото „Горещо".

Делото продължава в края на април, а дотогава и двете страни отказват коментар, оставяйки адвокатите им да говорят вместо тях.

До дни Лорда ще заведе насрещен иск срещу Венета Райкова. „Аз пръв бях провокиран от нея. Тя говореше откровени глупости и клевети срещу мен в редица телевизионни предавания. На практика, нейните хулителски думи срещу мен са достигнали до многократно повече хора, тъй като са изречени по телевизията", поясни преди време Минчев. Според запознати, иска му е на стойност 100 000 лева.

*Венета