Опера, фолклор, история и вина от Тракия – това бяха акцентите в откриването на българското председателство, този път в Брюксел. В четвъртък вечерта се състоя специалния концерт в центъра за изкуства BOZAR.

На събитието в Брюксел присъстваха премиера, президента, министри и представители на водещи европейски институции. В програмата участваха Софийската филхармония, хор "Ваня Монева" и пианистът Людмил Ангелов. Те представиха произведения от българската и от европейската музикална класика, както и фолклорни творби.

В духа на Трифон Зарезан, който по нов стил отбелязваме на 1 февруари, особено внимание бе обърнато и на българското винопроизводство. По време на коктейла европейските гости опитаха бутиковите вина F2F на изба New Bloom Winery, които се произвеждат изцяло от собствени масиви в Тракийска низина. Марката се разшифрова като face-to-face или „на четири очи“ – най-ефективният начин за общуване, ангажиращ всички сетива, разказаха от производителя. Купажът F2F съчетава Каберне Совиньон, Сира и Регент се ражда след 14 месеца отлежаване в нови френски дъбови бъчви като и трите сорта са винифицирани и отлежават поотделно.

„Щастливи сме, че можем да представим модерното лице на българското вино пред Европа и най-вече да демонстрираме какъв страхотен потенциал открива Тракийската низина дори и за редки и непознати сортове. Българското винарство преживява истински Ренесанс и вече сме достойна конкуренция и на Стария, и на Новия свят вина“, споделиха още експертите.

Избата е единствената в България, която отглежда Регент и Дорнфелдер. Именно тези два сорта са сърцето на техните бутикови вина. Всеки сезон се бутилират лимитиран брой бутилки F2F. Експертите правят редовни замервания за ароматна и фенолна зрялост на гроздето, за да изберат най-подходящото време на беритба, която се прави ръчно. Корковата тапа е ръчно запечатана с восък, за да съхрани качеството от избата до чашата. Поради лимитирания брой бутилки, F2F може да се открие основно в ресторанти висок клас и в специализираните магазини.