Официалната премиера на новата книга на проф. Любомир Стойков – „Facebook комуникация” се състоя на 28 ноември в галерия „Юзина”. Десислава Монева – арт директор на галерията-домакин приветства гостите и даде думата на Валерия Велева – първи заместник главен редактор на вестник „Преса”, която представи книгата. Избрани откъси от нея прочете известният наш актьор Ники Сотиров.

Проф. Любомир Стойков благодари специално на съавторите на книгата – всички негови приятели в социалната мрежа, които са се включили с коментари във виртуалните дискусии. Премиерата уважиха редица колеги и приятели на проф. Любомир Стойков, сред които бяха: Валентина Войкова, Ива Екимова, Ваня Тошева, Весела Драганова, Дора Блек-Хемплер, дизайнерките Милка Александрова-Бучи и Росица Рангелова, Кирил Чалъков, Павел и Едита Цветков, Жана и Мила Христови, Амалия Тинчева, Меги Савова, Елен Колева, Милена Шаркова и много други. Професорите Маргарита Пешева, Минка Златева, Майа Богданова, Милко Петров и Петко Тодоров също засвидетелстваха респект към своя колега и неговия труд. Присъстваха много студенти и докторанти на автора. Всички гости на събитието имаха възможност да разгледат изложбата „Тайнства” на художника Андрей Янев.

*Анна Каридова, Ники Сотиров и проф. Любомир Стойков (от ляво на дясно)

Книгата на проф. Любомир  Стойков „Facebook комуникация” (Виртуални есета и коментари), съдържа актуални негови статуси, постове и мисли, както и публикуваните към тях коментари на приятелите му в социалната мрежа. Сред темите, които авторът дискутира са: елитът и кризата, любовта и парите, алчността и неблагодарността, вдъхновението и страстта, омразата и протестът, флиртът и носталгията, изневярата и ревността, страхът и несъгласието, чалгата и разочарованието, щастието и интуицията и редица още други. Виртуалните есета са писани спонтанно и инцидентно през последните три години и са изцяло продукт на „творческия съюз” между професора и Facebook. Издател е „Алма комуникация”, а редактор – доц. д-р Милена Цветкова, която е и автор на послеслова: “Да превърнеш facebook в bodybook”.

*Милена Шаркова, Кирил Чалъков и проф. Любомир Стойков (от ляво на дясно)

Причините за издаването на книгата „Facebook  комуникация” са няколко. Първо, самото общуване – междуличностно, масово, електронно, компютърно и виртуално е едновременно дълбок авторов интерес и негов научен, и публицистичен приоритет. Второ, тя е знак на признателност на професора към всички негови приятели в социалната мрежа, които със своите коментари, реплики, фотографии, клипове, игри и т.н. обогатиха неговия профил, придадоха му виталност и цветност. Трето, проф.Любомир Стойков вярва, че събрани в книга – на едно място и на хартиен носител, тези виртуални есета и сентенции, придружени от така ценните коментари, ще достигнат и до публика, която  не е изкушена от новите медии, ще достигнат и до читатели, които традиционно и ритуално се придържат към класическото четене на книги, списания и вестници.

*Ваня Тошева поздрави проф. Стойков и също си тръгна от галерия „Юзина” с книга с автограф

Самият автор споделя в своя предговор: „Обстоятелството, че публикувам в книгата автентичните коментари, забележки и въпроси на приятелите ми във „фейса”, е продиктувано от желанието да „затворя”  комуникационния кръг, да дам възможност и на други гледни точки по теми и въпроси, които ме интересуват. Убеден съм, че тази обратна връзка, мечтана от всеки истински комуникатор, ще придаде по-голяма плътност на комуникацията, ще я натовари с максимална достоверност и убедителност.”

*Ива Екимова също получи автограф от автора на книгата „Facebook комуникация”

Снимки: Божидар Марков