И социалната мрежа Facebook се нареди сред компаниите, създали своя собствена програма за сърфиране в мрежата.

След започването на бета тестовете на браузъра през ноември миналата година компанията обяви официално пускането на RockMelt, съобщи „Файненшъл таймс”.

Тази новина накратко означава, че всички Facebook маниаци, които и без това сърфират почти непрекъснато, вече дори няма да се налага да се логват, за да влязат в любимия си сайт. Те ще имат браузър, разработен само и единствено за тях.

Успокоение има и за не чак дотам пристрастените. Вече проверяването на съобщенията и качването на снимките ще бъде значително по-лесно и бързо, като с това си спестявате и излишното висене в сайта.

Новият проект се движи от създателя на първия браузър в света Netscape - Марк Андресен. В новото приложение вече са внедрени някои от най-характерните за Facebook функции като например възможностите за изпращане на съобщения, добавяне на приятели, четене на новини и други. По такъв начин услугите на социалната мрежа ще станат достъпни за потребителите, без да е необходимо те да посещават самия сайт на социалната мрежа.

Основните функции на мрежата са поставени в панела с инструменти на самия браузър. На лентата се намират връзките към приятелските покани, съобщенията и новините. По-този начин потребителите ще имат бърз достъп до най-често използваните услуги на социалната мрежа. Чатът пък е пренесен изцяло в прозореца на браузъра, а не в конкретния таб, в който е отворен сайтът Facebook.

Освен социалната мрежа, в браузъра е внедрен и микроблог порталът Twitter, като разработчиците обещават, че с времето ще бъдат интегрирани и други социални мрежи. С това се надяваме да разбият твърдението, че програмата им е по-скоро Facebook с функции на браузър, отколкото самостоятелно приложение.

RockMelt ще работи на операционни системи Mac OS X и Windows. За да работят с него, потребителите трябва да въведат своите логин и парола за Facebook, като към момента ползващите програмата са над хиляда.
.