Британският престолонаследник принц Чарлз, Даяна Спенсър и Камила Паркър-Боулс оглавиха Топ 10 на най-фаталните и известни любовни триъгълници в живота и в киното през ХХ век. Класацията е съставена от сп. "Тайм".

Брачната церемония на принц Чарлз и Даяна Спенсър през юли 1981 г. е гледана по телевизията от над 750 милиона души. Любовта на двойката обаче не прилича на историята за Пепеляшка. Само 4 години след наистина кралската сватба принц Чарлз отново се връща при Камила, която вижда за пръв път на мач по поло през 1970 г. Срещата им се оказва фатална.

Връзката на принца Чарлз и Камила става причина за развода с Даяна, която язвително е наричала съперничката си Ротвайлера. Трагичната смърт на Даяна й отрежда място в сърцата не само на британците, но и на хората по целия свят.

Принц Чарлз и Камила сключват брак през 2005 г.

Друг драматичен триъгълник, този в който е замесена холивудската звезда Ингрид Бергман, дори се превръща в тема на изслушване в Сената на САЩ. Кариерата й е завладяваща - три пъти носител на "Оскар", четири пъти на "Златен глобус", два пъти на "Еми", но личният й живот е изпълнен с проблеми. Разводът с безупречния й съпруг Арон Петер Линдстрьом заради бурен роман с режисьора Роберто Роселини настройва срещу звездата американската общественост.

В продължение на години филмите на Роселини и Бергман са бойкотирани от зрителите и критиката. Негодуванието продължава по-дълго, отколкото бракът между Бергман и Роселини. Бергман е единствената личност, попаднала два пъти в Топ 10 на сп. "Тайм" - като реално съществувала жена и чрез изпълнената от нея роля на Илза Лунд в "Казабланка" на режисьора Майкъл Къртис. В класацията на американския киноинститут на 100-те най-велики звезди в света на киното за последните 100 години Ингрид Бергман заема четвърто място.

Друга холивудска звезда - Елизабет Тейлър, попада в класацията заради пламенната любов с актьора Ричард Бъртън по време на снимките на "Клеопатра" през 1963 година, докато е омъжена за певеца Еди Фишър. Любовта между Бъртън и Тейлър пламва от пръв поглед. Двамата не могат да спрат да се целуват, дори когато режисьорът вика "Стоп". Връзката с актьора се оказва фатална за Лиз - те два пъти сключват брак и два пъти се развеждат. По това време започват проблемите на Елизабет Тейлър с наднорменото тегло и склонността да прибягва към допинг. В крайна сметка тя е принудена да напусне киното.

За един от най-скандално известните любовни триъгълници се смята този на режисьора, продуцент и актьор, на трикратния носител на "Оскар" Уди Алън с 22-годишната Сун-И Превин, осиновена дъщеря на съпругата му, на актрисата Миа Фароу, изпълнила главните роли в 13 от неговите филми. Шумният развод идва, след като съпругата открива у Уди Алън откровени снимки на осиновената на 7-годишна възраст корейка, обичана от Миа Фароу като родна дъщеря.

Създателят на литературния жанр "интелектуална комедия" в крайна сметка смята, че разводът с Миа Фароу му е открил пътя към щастието. Няколко години след скандала Уди Алън сключва брак с 35 години по-младата от него Превин.

Фаталната жена за култовите музиканти на ХХ век Джордж Харисън и Ерик Клептън е моделът и фотограф Пати Бойд, която според някои нейни критици приличала на заек заради прекалено издадените си напред предни зъби. Смята се, че тя е вдъхновила Харисън да напише песните "Something" и "For You Blue", а Ерик Клептън й е посветил "Layla", "Wonderful Tonight" и "Bell Bottom Blues". Пати е била съпруга и на двамата, за което по-късно написва книгата "Прекрасното днес - Джордж Харисън, Ерик Клептън и аз".

Присъстващите в класацията на сп. "Тайм" любовни триъгълници от големи екран, дори такива като в епичната драма "Отнесени от вихъра", бледнеят пред тези на реално съществувалите исторически личности, пише РИА "Новости".