Близо година след като се изравни с „Рома“ по най-голям брой номинации за наградите „Оскар“, „Фаворитката“ на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос триумфира на креативните награди (craft prizes) на Европейската филмова академия, предава Монитор.

Трагикомедията, проследяваща битката между героините на Речъл Вайс и Ема Стоун да се утвърдят като „фаворитки“ на кралица Ана Стюарт (Оливия Колман), взе общо четири отличия на т.нар. „европейски оскари“. Призовете са за кинематография, монтаж, дизайн на костюми и грим.

Вдъхновяващо и обнадеждаващо е да видим как добрата визия и смелите кинематографски решения не вредят на драмата, а дори напротив – подсилват я, гласи част от коментара на журито на наградите по повод отличието за най-добра кинематография на „Фаворитката“, което в ръцете на Роби Райън.

„Болка и величие“ на режисьора Педро Алмодовар също си тръгна с приз от ЕФА. Той е за продукционен дизайн и бе спечелен от Антксън Гомес. Наградата за най-добър оригинален саундтрак пък отиде при Джон Гюртлер за филма System Crasher. За звука беше отличен филмът „Дванайсетгодишна нощ“ (A Twelve-Year Night), а в категорията за визуални ефекти спечели About Endlessness.

Останалата част от наградите на ЕФА ще бъдат раздадени на 7 декември в Берлин. Припомняме, че за приз на церемонията ще се бори и българският филм „Ирина“. Лентата на режисьорката Надежда Косева ще се бори в категорията за откритие.