Възможност да усетят очарованието на съвременната класическа музика и акценти от програмата на фестивала “180°” ще провокират софиянци ден преди официалното начало на събитието за 2015 година.

Това ще се случи на 9-и август между 16:00 и 22:00 ч по време на втората августовска неделя на “София диша”, която е посветена на визуалните изкуства. Улица Пиротска ще се превърне в своеобразна сцена на участниците във фестивала-лаборатория, които ще представят интересен микс от кабаре, музикален театър, шах-мат, барок и афро-американска музика.

Четиридневният фестивал “180°” за втора поредна година ще раздвижи сцената на експерименталното изкуство в София между 10-и и 13-и август, като събере млади артисти от 10 националности. Те ще представят на софийската публика серия от иновативни проекти в областта на музиката, танца, театъра, дизайна и изобразителното изкуство. Основна цел на проекта е да засили интереса към ново и експериментално изкуство у родната публика и да създаде платформа за изява на младите творци.

Официалната програма на фестивала ще се проведе на четири основни локации в столицата - Фабрика 126, Склада, Църква д-р Лонг, Студио 5, а извън програма са включени още редица съпътстващи събития - изложба на полско плакатно изкуство, презентации на афро-американска музика и швейцарска съвременна музика, както и уъркшопи за съвременна музика и антична музика. Фестивалът ще излезе и извън рамките на столицата с гостуване в Дупница и инициативата “180° на път”. Инициатори и артистични директори на събитието са музикантите Александър Хаджиев и Елица Богданова.

На 9-и август, освен участие на “София диша”, “180°” ще се включи още в откриването на изложбата на плакати от полски илюстратори в СКЛАДА от 19:30 ч, за да създаде още по-нестандартна атмосфера на събитието с музика от Хайнц Холигер, Ханс Улрих Лехман, Джордж Кръмб и Швейцарско произведение.

Фестивалът “180°” се организира в партньорство с Гьоте Институт, Fondation Henneberger-Mercier, Hessische Theaterakademie, Pro Helvetia, Swiss-Bulgarian Association for Culture, Schweizerische Interpretenstiftung SIS, Auswärtiges Amt, танцово училище Derida Dance Centre, Музикално училище MODO и под патронажа на д-р Рачо Рибаров, почетен консул на република Литва в България.