Всяка година Уди Алън радва почитателите си с по едно ново заглавие, а организаторите на Киномания задължително го включват в програмата си. „Фестивалът на Рифкин” – тазгодишното предложение на големия режисьор ще бъде показано в зала 1 на 21 ноември от 20:00 часа и на 25 ноември от 19:00 часа.

Филмът беше избран да открие международния филмов фестивал в Сан Себастиян, където са направени и снимките на продукцията, като красивият испански град и околностите му са показани в целия си блясък, подобно на Ню Йорк, Лондон, Париж, Венеция, Рим и Барселона, на които режисьорът отдава почит в предишни свои произведения.

В центъра на сюжета е семейна двойка американци, която се озовава на кинофестивала в Сан Себастиан, където е завладяна от магията на събитието, красотата и очарованието на града и приказния свят на филмите. Докато съпругата се увлича по млад френски режисьор, съпругът ѝ се влюбва в красива местна лекарка.

„Фестивалът на Рифкин” е изпъстрен с цитати и намигвания към култови персонажи от кинокласики на легендарни режисьори като Орсън Уелс, Жан-Люк Годар, Бергман, Фелини, Трюфо и Луис Бунюел. В ролите са: Уолъс Шоун, Джина Гършон, Елена Аная, Луи Гарел, Кристоф Валц и Сержи Лопес.

Фестивалът на Рифкин е носталгичен, романтичен и ироничен филм, какъвто само майстор като Уди Алън може да направи.