Фил Колинс - една от най-бляскавите звезди в историята на британския рок, смята да сложи точка на музикалната си кариера, пише в. “Телеграф”.

Причините са здравословни - бившият фронтмен на групата “Дженезис” смята, че повече няма да може да бие барабаните.

Именно тези инструменти го изстреляха към музикалните висини. Когато в началото на 70-те се присъедини към “Дженезис”, той вече беше известен барабанист. През 1975-а, когато Питър Гейбриъл напуска бандата, Фил става неин фронтмен. Групата жъне огромен успех, през 1986-а Invisible Touch (Невидимо докосване) оглавява класацията по продажби. След като напуска “Дженезис” през 1996 г., продължава соловата си кариера. Продал е над 150 млн. диска.

Сега смята, че е дошло време да спре. Казва, че не вярва, че ще липсва на меломаните, но едва ли го мисли. Всъщност причината е доста прозаична - Колинс има проблем със слуха, изместване на гръбначните прешлени, ръцете му треперят - всичко, което би попречило на когото и да било да блъска барабани.

Колинс, който след три брака сега живее сам в Швейцария, смята да се съсредоточи върху двамата си синове - Никълъс и Матю.

Те са от последната му съпруга Ориан Кеви, с която се разведе през 2007 г. Наскоро признава, че заради постоянните критики обмислял да се самоубие, но мисълта за децата му го накарала да се откаже.

“Не ми пука, че няма да мога да бия барабаните. Много повече се тревожа дали ще съм в състояние да си отрежа филия хляб, или да направя нещо за децата си”, казва сега Колинс. Според лекарите ще му е нужна година, за да се възстанови. Запитан дали вече официално може да бъде наричан “бивша рок звезда”, отговаря: “Изглежда е време да спра за кратко.”