За дванадесета поредна година Балчик ще бъде домакин на международния фестивал за късометражно кино „В Двореца“, който ще се проведе от 28 юни до 05 юли.

Изданието се очертава като най-силното до този момент с рекордните заявки от 151 държави.

Най-екзотичната държава, която се бори за конкурса е Кабо Верде. Режисьорът с най-странно име тази година е Фанта Ананас от Етиопия. Първенството за най-къс филм държи “Мъртва птица” от Великобритания, чиято продължителност е едва 58 секунди.

„Автори и тенденции ще си съперничат за вниманието на фестивала и възможността да бъдат включени в някоя от конкурсните програми с фюжън от най-актуалното, съвременно и провокативно кино и музика“, споделя Цанко Василев директор на „В Двореца“.

„На 01 април съгласно регламента, фестивалът преустанови приема на филми за изданието си тази година, а срокът за записване във всички програми и майсторски класове е 31 май“, допълва Василев.

В рамките на „В Двореца“ ще се проведе и самостоятелно образователно събитие, наречено FILMER FORGE. То има за цел да развива умения в областта на киното, съставящите го изкуства и аудио-визуалните технологии на професионалисти и непрофесионалисти. Събитието обхваща разнообразни лекционни курсове, тренинг програми, майсторски класове, питчинг с финансов грант и тренинг с фюжън от лекции, свързани с нови модели за финансиране, промотиране, филмово разпространение и маркетингови стратегии.

„В Двореца“ – фестивалът, който променя разбирането за кино, се организира в партньорство и с подкрепата на Община Балчик, Министерство на културата, Национален филмов център, ДКИ-КЦ „Двореца”, фондация „Америка за България“, Национален фонд култура и др.