Отличеният с четири награди Гоя филм „Никой не иска нощта“ ще бъде представен и у нас от Посолството на Кралство Испания с паралелно излъчване в три зали на 11 май от 20.00 часа в Cinema City Mall of Sofia (бул. Александър Стамболийски 101).

Причината е, че това ще бъде ексклузивна прожекция за българските зрители и шанс да видят филма с носителката на „Оскар“ Жулиет Бинош, базиран на живота на полярния изследовател Робърт Пиъри.

Лентата разказва историята на съпругата на генерал Пиъри - Джозефин (Жулиет Бинош) богата и образована жена, която започва експедиция до Северния полюс , за да се срещне със съпруга си. По време на своето пътуване тя се среща със скромното ескимоско момиче Алака (Ринко Кикучи). Въпреки многобройните си културни и лични различия двете ще трябва да се сближат, за да оцелеят в суровите климатични условия на тундрата.

Испанският критик Хернан Елвира дава интересен поглед върху историята написана от Мигел Барос и режисирана от носителката на пет награди „Гоя“ Изабел Койшет: „Не съм сигурен дали ще обръщаме достатъчно внимание на Изабел Койшет (…) в случая на "Никой не иска нощта". Да, това е още една история за оцеляване в снега; но за мен това е точно обратното на това на което Иняриту прави. (любопитно, Кикучи, която е в главна роля тук, срещнахме и във „Вавилон“). Ако в "Завръщането" предимство имат показноста на ефектното снимане, движението на камерата, монтажа, то Койшет ни изкушава с изтънчеността на своите симфонично съпоставени гледни точки.“



„В работата на Иняриту оцеляващите са мъже, при Койшет - жени. Това, което в "Завръщането" е епичен героизъм и леко банална отмъстителност, в "Никой не иска нощта" е историята на една колосална арогантност: арогантността на капризните чувства над здравия разум и обстоятелства; на презрението и усещането за превъзходство на европейския човек над "племенния“ жител; на арогантността на човешките същества като цяло, за природата.“, допълва той.



„Никой не иска нощта“ е продукция, реализирана от Испания, Франция и България. Филмът е номиниран за 9 награди Гоя през 2016 и печели 4 от тях. – Най-добро ръководство на продукцията, Най-добър оригинален саундтрак, Най-добър дизайн на костюми, Най-добри грим и коса.



Билетите са в продажба на касите на Cinema City Mall of Sofia.

Филмът е реализиран с финансовата пoдкрепа на ИА "Национален Филмов Център" и с подкрепата на Посолството на Кралство Испания и филмово студио "Ню Бояна".