Филмът на българския режисьор Радослав Спасов "Пеещите обувки", който получи Специалната награда на журито на Московския кинофестивал в края на юни, ще направи своята премиера за България по време на КИНОМАНИЯ 2016. Продукцията, която се осъществява със специалната подкрепа на Националния дворец на културата (НДК), беше отличена със „Сребърен Георгий” на 38-я филмов фестивал в руската столица, където участваше в състезателната програма.

“За НДК е особена привилегия да подкрепи филм, вдъхновен от живота на обичаната певица Леа Иванова. Още когато беше обявено, че ще участва в конкурса на фестивала в Москва, вярвахме, че ще се върне с награда. Надяваме се, че българската премиера, която ще е тъкмо на “Киномания”, ще помогне този така очакван филм да намери своята публика”, подчерта директорът на Двореца Мирослав Боршош.



Сценаристи са режисьорът Радослав Спасов и писателят Георги Данаилов.

Историята е базирана на ключови моменти от творческата и личната история на известната в средата на миналия век певица Леа Иванова и композитора Еди Казасян.

Фокусът на художествения разказ е насочен върху драмата, съпровождаща оцеляването на таланта във враждебната среда на тоталитарното време и високата цена, която неминуемо се плаща. Филмовото действие проследява (в продължение на десетилетия) голямата любов между двама изявени артисти и огромните изпитания пред нея. Ролите на Лия и Едвард се изпълняват от няколко актьори – в нейния образ в различните възрасти влизат Рая Пеева, Донна Бангьозова, Ернестина Шинова и детето Киара Столарски, а в образа на Едвард се въплъщават: Юлиян Петров, Борислав Чучков и детето Александър Иванов. Епизодични роли имат Кръстю Лафазанов, Стефан Вълдобрев, Стоян Алексиев, Стефан А. Щерев и др.



Музиката е на Виктор Чучков, оператор е Веселин Христов, продуценти са Гергана Станкова (Менклипс) и Радослав Спасов (Канина филм).

Филмът е реализиран от ИА Национален филмов център, Столична община и Българската национална телевизия със специалната подкрепа на Националния дворец на културата.
Председател на журито в Москва тази година беше Ивайло Христов, който през миналата година спечели голямата награда с филма "Каръци".

Тази есен КИНОМАНИЯ ще отбележи своя 30-годишен юбилей с изключителна селекция от филми и много изненади за вярната си публика.

Събитието е част от културния календар на Столична община.

В разгара на лятото очаквайте и първите заглавия от юбилейната селекция на КИНОМАНИЯ!