Фолк звездата Мария е мултимилионерка в евро.

Мара Отварачката, какъвто е прякорът на чалга изпълнителката от години заради прословутата реклама на бира в началото на новото хилядолетие, се оказа пълноправен и равностоен собственик на няколко от най-печелившите фирми на фамилията Гущерови. Това установи разследване на „Всеки ден".

Мария, чиято моминска фамилия е Кирова, върти компаниите, поне на хартия, заедно със съпруга си Християн. 34-годишната дама се е внедрила в бизнеса, при това по няколко линии - тя е едновременно и юрист, и ай ти специалист във водеща на пазара фирма за софтуерни услуги, без дори да има необходимото образование за целта.

Справка в търговските регистри показва, че напористата брюнетка съвсем не разчита само на хонорарите си от участия по нощните заведения, както и че от години води паралелен живот на бизнес дама със завидни активи, до които нито една друга нейна колежка в бранша не може да се добере. Малцина знаят, че Отварачката е съсобственик на империята „Гущеров и син", която се води един от пионерите в консултантския бизнес у нас.



Само нейният капитал, без да се броят дъщерните дружества, е над 1 милион лева, като за последно емитирани акции за тази сума е имало през 2013 г. Любопитната подробност е, че под шапката на „Гущеров и син", където прилежно е вписана и Мария след сватбата им само преди 1 година, е „Дювамис" ЕООД. Това е един от най-мащабните проекти в Интернет пространството в България, който още от 2013 г. привлича ай ти специалисти от множество проспериращи западни компании. Компанията има завиден капитал - цели 2 милиона лева, които се управляват от младото семейство. Не е ясно обаче откъде идват парите, при положение че от 2 години насам броят на кадрите в нея непрекъснато намалява и ако през 2013 г. Гущерови са осигурявали близо 70 души, то от средата на миналата година те са едва трима.

Според експерти по трудово право вероятно става въпрос за сива икономика, с цел да се пестят данъци и пари за здравни и социални осигуровки, но проверка за това е само в компетенцията на Икономическата полиция. Интересната подробност тук пък е, че на съвършено същия адрес, на който е регистрирана и нейната лична компания „МХГ" (вероятно идваща от инициалите на Мария, Християн, Гущерови - б.а.), със скромния капитал от 100 лева, която трябва да продуцира чалга звездата, ако се съди по сферата на дейност, описана в търговските регистри.

По всичко личи обаче, че активите на фирмите, на които едва 28-годишният Християн е собственик, надхвърлят 10 милиона лева. Така с разпиляването на собствеността се постига баланс и при осигурителните прагове на свръхбогатата фамилия.

Източник: slava.bg, сн.: Фейсбук