Forbes България представи годишната си селекция от талантливи млади българи под 30 години „30 под 30“ на Форума „Пакт на младостта“, който се проведе вчера в София.

По време на форума над 200 души с иновативно мислене и интерес към предприемачеството успяха да обменят идеи и опит с международните лектори и лицата на „30 под 30“ през годините. В края на вечерта бе обявена селекцията за 2016 г. Талантите в нея са разделени на общо 5 категории. Те са избрани от редакцията на Forbes България след съгласуване с експерти в различни сфери и всички участници в „30 под 30” в предишните издания на селекцията.

В категория „Спорт“ са отличени сноубордистът и първият българин, носител на Световната купа в зимни спортове Радослав Янков, както и най-младият български олимпиец Ангел Кодинов.

Сред попадналите в селекцията социални предприемачи са Ива Цолова, един от двамата младежки делегати на България към ООН, Иван Кънев и Сергей Петров, чийто стартъп Bee Smart Technologies беше избран сред най-добрите в света, както и още млади българи с големи каузи.

Категория „Бизнес“ е най-многочислена и в нея попадат хора като Георги Стоянов, създал Lucid – приложението, което превръща обикновената снимка в картина на Пикасо, Петър Добрев, един от съоснователите на Chobolabs – стартиращата компания, която набра милионно финансиране в Силициевата долина и още предприемчиви родни таланти.

В категория „Култура“ попадна големият талант на българския театър, която познаваме и от главната й роля във филма “Каръци” Елена Телбис. Класът беше лично поздравен от главния редактор на сп. Forbes – Йордан Матеев, и Даниел Кадик, директор за Югоизточна Европа на германската Фондация за свободата „Фридрих Науман“ – официален партньор на събитието.

Партньор на събитието беше Progress, под чийто бранд Telerik оперира в България.

Докато разменяха идеи и контакти по време на паузите, гостите имаха и различни забавления, осигурени от партньорите на събитието. Zagorka Специално изправи гостите пред различно предизвикателство и ги пренесе в друга реалност с помощта на очила с augmented reality.

Освен участниците в селекцията, през целия ден блестяха и бижутата на Sea of Silver and Gold, асоцииращи се с елегантност, качество и стил.

Вечерта завърши мотивиращо с формулите за успех на всички присъстващи, които генералният спонсор Пощенска банка събра по време на събитието. За доброто настроение на вечерта се погрижиха и винените ни партньори от „Домейн Бойар”, които представиха елегантните си вина медалисти Rue Romance, както и ирландското уиски West Cork, основано от приятелство и страст.

Ето и целият Клас 2016 „30 под 30“ – България:

Спорт
Радослав Янков (26 г.), сноубордист
Ангел Кодинов (19 г.), кану
Денислав Иванов (18 г.), джудо
Кристиян Малинов (22 г.), футбол
Мирела Демирева (27 г.), лека атлетика

Образование
Даниела Иванова (29 г.), 202 ОУ „Христо Ботев”, Долни Пасарел
Гергана Грънчарова (23 г.), LeadersPlay
Иван Господинов (24 г.), Образование без раници
Теодор Костадинов (23 г.), Враца софтуер общество
Теодор Панайотов (29 г.), Coursedot

Социални предприемачи
Александър Иванов (28 г.), фондация „Заслушай се”
Благовеста Пугьова (29 г.), Подарете книга
Евгения Сарафова (29 г.), Географ.БГ
Ива Цолова (25 г.), Berlle Studio
Иван Кънев и Сергей Петров (30 г.), Bee Smart Technologies

Култура, изкуство и медии
Елена Телбис (26 г.), актриса
Александрина Александрова (25 г.), Paraplanner
Иван Москов (28 г.), режисьор
Мартина Стефанова (30), Арт фондация ДОМА
Христо Раянов (29 г.), писател

Бизнес
Петър Добрев (29 г.), Chobolabs
Александър Караджиян (28 г.), Захари Дичев (27 г.) и Стоян Добрев (24 г.), SpeediFly
Антон Стратиев (28 г.), Puzl
Волен Вълков (25 г.) и Георги Иванов (29 г.), Enhancv
Георги Стоянов (25 г.), Lucid
Елена Николова (29 г.) и Искрен Митев (27 г.), Escreo
Калоян Куманов (27 г.), Techno Farm
Константин Рангелов (25 г.), Dronamics
Мелина Крумова (29 г.), Drooble
Tома Недялков (30 г.), Bright Point