Седем заключителни концерта на образователната програма Фортисимо Клас ще се проведат между 11 и 25 април в София, Пловдив, Варна, Русе, Разград, Плевен и Шумен.

Програмата, която се провежда с подкрепата на фондация “Америка за България”, запознава четвъртокласници с основите на класическата музика, като им показва най-важните инструменти в един симфоничен оркестър.

С приключването на учебната година Хари Ешкенази, директор на Фортисимо Клас, и неговият екип организират национално турне от заключителни концерти за учителите и учениците, участвали в часовете на програмата. Във всеки от градовете на Фортисимо Фест гостите ще бъдат посрещнати от виртуоза и солист Веско Ешкенази, диригента Максим Ешкенази и великолепни водещи - комични актьори и звезди от телевизионния екран. Водещите ще имат приятната задача да поддържат настроението в залата и да въвличат децата в активно участие по време на концертите. В програмата са включени и соло изпълненията на Криско, Печенката и цигулките на братя Зайранови. Сценариите на спектаклите са пълни с трикове и закачки, които доближават класическата музика до децата.

Откриващите концерти ще бъдат два - от 10:30 часа и 12:30 часа, на 11 април, Зала България в София с водещ Любо Нейков и хип-хоп звездата Криско. За Криско появата на така престижна сцена под съпровода на симфоничен оркестър е изцяло ново преживяване. Специално за концерта той е подготвил свой хит с нов оркестров аранжимент. Преди него, обаче, гостите ще бъдат въведени в историята на музиката още от древни времена, ще преминат през тайните на вековете, ще станат свидетели на приключенията на “Карибски Пирати”, ще поиграят с музиката на най-продаваната игра “Енгри бърдс”, ще се запознаят с великите композитори Щраус, Вивалди и Чайковски и ще стигнат чак до космоса с мелодиите на “Междузвездни войни”.



След концертите в София, Фортисимо Клас ще посети още шест града: Шумен, Разград, Русе, Пловдив и Плевен. Солисти на концерите ще бъдат Веско Ешкенази, Адриана Николова-Печенката и братя Зайранови. Диригент - Максим Ешкенази.

14 април, Драматичен театър, Разград
Виктор Николаев ще поздрави със “Здравей, България” Разград, а концертът ще продължи под съпровода на Разградската филхармония.

15 април, концертна зала “Проф. Венета Вичева”, Шумен
Водещ на концерта в Шумен със специалното участие на Шуменския симфоничен оркестър е Влади Въргала.

16 април, Доходно здание, Русе
Актьорът Моньо Монев ще приветства русенци заедно с Русенската опера.

17 април, Драматичен театър, Варна
Стефан Рядков ще води концерта с участието на Варненската опера.

23 април, Драматичен театър, Плевен
Публиката ще чуе новините за музиката на живо от водещата Ани Цолова и Плевенската филхармония.

25 април, Държавна опера, Пловдив
Шайбата ще разсмее този път пловдивчани с музикантите от Пловдивската опера.

Вече четвърта година програмата Фортисимо Клас успешно приключва учебната година в 40 държавни училища с грандиозен финал от концерти, съпроводени с хумор и приятни моменти. Философията на Фортисимо Клас е млади и талантливи музиканти да представят на деца в 4-ти клас класически инструменти и да провокират интереса към класическата музика с разговор на техния език - чрез игри, приказки, забавление и музикални експерименти. До момента близо 5000 деца са минали през програмата

Концертите на Фортисимо Клас в страната са специално подготвени за децата в училищата, участващи в програмата. Билети се продават единствено за концерта от 12.30 часа на 11 април в София.