Фортисимо Клас, единствената образователна програма за класическа музика с национален обхват, стартира новата си учебна година този месец добавяйки нов град в програмата си.

За първи път децата от Благоевград ще имат възможността да се докоснат до класическата музика по един неповторим за тях начин.

Фортисимо Клас се провежда за четвърта поредна година в часовете по музика на паралелки от 4-ти клас, по време на които професионални класически музиканти запознават децата с 9-те основни симфонични инструмента - цигулка, виолончело, контрабас и китара, флейта и кларинет (обой), валдхорна (фагот) и тромпет, барабани. След демонстрация как се свири, всяко от децата получава инструмента, опитва се да засвири на него и научава любопитни истории за музикални техники, велики композитори и техните най-популярни произведения.

През учебната 2014/2015 Фортисимо Клас ще посети 30 училища в градовете София, Пловдив, Русе, Разград и Благоевград и ще се срещне с над 2800 деца. “Вече три години се срещаме с деца, което не може да се сравни с никоя друга емоция. До момента сме посетили 46 училища в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Варна, Разград, Шумен, Русе, Етрополе, Дупница и Правец. Срещнали сме се с над 12 000 деца” - казва Хари Ешкенази, директор на програмата и виртуозен цигулар.

Фортисимо Клас е дъщерна програми на семейство Фортисимо, създадено от маестро Максим Ешкенази и Фондация “Америка за България”. Семейството включва три програми - Фортисимо Фест (национален фестивал с концерти на открито), Фортисимо Клас (образователна програма за деца от 4-ти клас) и Фортисимо Фамилия (образователни концерти за цялото семейство).