“Не кого обичаме, а дали обичаме ни прави различни. Всичко останало са предразсъдъци”, каза директорът на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош, който откри най-новия проект на фотографа Темелко Темелков, озаглавен “Двойки”.

Изложбата предшества официалното откриване на фестивала “Любовта е лудост” тази вечер във Фестивален и конгресен център - Варна.

С проекта “Двойки” Темелко Темелков ни показва общата енергия на хора, които се чувстват добре заедно. Фотографът посочва комплексите на обществото по отношение на любовта и (не)приемането на другите. Той откровено пита публиката какво смущаващо има в снимката на двама влюбени.

“Твърде много говорим за любовта и твърде рядко си позволяваме да я изживеем без предразсъдъци”, каза Темелко Темелков. Той благодари на НДК и на Фестивалния комплекс във Варна за възможността да представи първата част от този свой проект и обеща да включи в него още фотографии.

Воден от любопитството да види отблизо известните гей двойки (мъже и жени), фотографът прави серия от портрети, с които доказва, че любовта няма лимит, че независимо от изградените стереотипи в обществото - тя е красива между Вили и Маури, Жасмин и Катрин, Николай и Йордан, Дина и Реа, Галя и Зара...

На снимките виждаме хора, които изпитват чувства един към друг, лица, които показват емоции. Снимани в обичайна ежедневна среда, двойките за първи път елегантно признават отношенията си.

Проектът “Двойки” се показва за първи път във Варна на фестивала “Любовта е лудост”, а през ноември ще бъде представен и в НДК. Тогава се очаква още двойки да се включат в проекта на Темелков.

ПОВЕЧЕ ЗА ТЕМЕЛКО ТЕМЕЛКОВ

Темелко Темелков е български фотограф, известен не само със снимките си за модни списания и реклами, но и със сериите портрети на популярни личности. Той е автор на рекламни и музикални клипове, а също оператор и режисьор на филми. Тази година на «Салон на изкуствата» в НДК Темелков показа NEWSIGHT – всички страни на личността.