Италианската кино звезда Франко Неро ще бъде специален гост на премиерата у нас на последния си филм „Децата на Маам” на режисьора Паоло Консорти.

Актьорът ще получи и Наградата на София по време на 19-ия София филм Фест, който започва на 5 март.

За премиерата на “Децата на Маам” в България пристигат още изпълнителят на главната роля – актьорът Лука Лионело (изиграл Юда в “Страстите Христови” на Мел Гибсън), режисьорът Паоло Консорти и продуцентът Джузепе Лепоре.

Превърнал се в истинска киноикона с “Джанго” на Серджо Корбучи (от който Куентин Tарантино черпи вдъхновение за своя “Джанго без окови”, 2012), и с впечатляващите си участия във филмите на Джон Хюстън, Луис Бунюел, Клод Шаброл, Франко Дзефирели, Сергей Бондарчук – Франко Неро има зад гърба си половинвековна кариера в киното с близо 200 филма.

“Основно дължа дългата си кариера на чудесните взаимоотношения, които успявах да изградя с всички режисьори, с които съм работил. Още преди да си отворят устата, аз знаех какво ще ми поискат - и им го давах”, разкрива формулата за успешната си кариера Неро.

Роденият в Парма актьор е завършил театралното училище към “Пиколо театро” на Джорджо Стрелер в Милано. Той е един от най-недисциплинираните студенти, почти не ходил на лекции, а след много години, когато среща своя учител, разбира че му е сърдит затова, че никога не споменава името на училището, от което започва кариерата си.

Според Франко киноиндустрията преди се различава коренно от днешната. „Снимачният период продължаваше по 12 - 15 седмици, а не като днес – по 3. Като следствие от това мисля, че пострада и качеството на киното. Преди години филмите се застояваха много по-дълго в салоните. Сега всичко се е превърнало в чиста консумация. Гади ми се вече от сериали за свещеници и полицаи”, коментира още звездата.