Известният френски актьор Жан-Юг Англад, който е пътувал във , обвини днес персонала в бездействие при въоръженото нападение срещу пътниците, предадоха Франс прес и ТАСС.

"Веднага щом започна стрелбата бяхме практически изоставени на произвола на съдбата", заяви той. По време на пътуването той не е бил сам, а със съпругата и двете си деца. Той подчерта, че членовете на персонала бързо пробягали по коридорите на вагоните и се скрили в служебното купе във вагона на мотрисата, пише .

Пътниците чукали на затворената врата, но никой не им отговорил. "Това беше абсолютно нехуманна постъпка", подчерта Англад.

Самият Англад, известен във Франция с ролите си на полицай, казал по телефона на сина си да се свърже незабавно с полицията. Той опитал също да спре влака, като дръпнал аварийната спирачка, но в първия момент уредът не проработил. В крайна сметка актьорът успял да дръпне спирачката, но от усилието силно навехнал китката си, съобщава БТА.

Средният пръст на Англад бил разпран до костта при разбиването на стъклото на спирачката.

Редица експерти се обявиха в защита на персонала на влака, подчертавайки, че за разлика от екипажите на самолети, персоналът на влаковете не получава обучение за действие в случай на терористично нападение.

Очевидците съобщиха, че е имало силна паника. След задържането на стрелеца, четирима пътници бяха приети в болница за оказване на психологическа помощ.

Нападателят, идентифициран от френски медии като 26-годишния мароканец Аюб ал Казани, се качил на влака в Брюксел. Той открил стрелба във вагона, ранявайки един пасажер, преди да бъде обезвреден от няколко пътници, сред които двама американски военнослужещи, прекарващи ваканцията си в Европа. Един от тях е получил порезни рани на ръката и шията.

"Имахме невероятен късмет с тези американски войници. Искам да отдам почит на тяхната смелост и да им благодаря, без тях всички щяхме да сме загинали", заяви френският актьор. Вижте кадри след атаката: