Съвместен концерт на легендарната пианистка Фуджико Хеминг с оркестъра на Софийската филхармония официално ще открие Дни на японската култура 2019. Грандиозното събитие ще се проведе на 18 септември (сряда) от 19:00 ч. в зала „България“. Световноизвестната пианистка пристига в София по покана на Посолство на Япония в България и Софийска филхармония. Концертът е част от дългоочаквано ѝ турне в Европа. Билети за събитието се предлагат на касата на концертен комплекс „България“, epaygo.bg и Eventim.

Фуджико Хеминг е една от най-успешните съвременни представителки на японското клавирно изкуство, която изумява публиката по цял свят с виртуозните си изпълнения. Родена през 1932 г. в Берлин, тя започва да свири от дете под ръководството на майка си. През юношеските си години поради заболяване започва да губи слуха си, но въпреки това продължава да свири. Наричана е от световни звезди „легендата на пианото“ и „феномен на сцената на класическата музика“. Известна е с брилянтна си музикалност и инструментална техника, и е носител е на много международни отличия.



Дебютният ѝ албум „La Campanella“, издаден през август 1999 г., е продаден в 900 хиляди копия, което е необичайно за компактдиск с класическа музика. Този албум и албумът „Ноктюрно Шопен“ получават японската награда „Златен диск“ през 2000 и 2001 г. През 2002 г. е първото ѝ европейско турне, в което пианистката солира на оркестър „Ламурьо“ с диригент Ютака Садо в Париж. Следва покана през 2005 г. за 16 концерта с Московската филхармония под диригентството на Юрий Симонов, които я превръщат в звезда от най-висок ранг. Друго запомнящо се изпълнение в кариерата на пианистката e концертът ѝ през април 2016 г., когато Япония отбеляза 60 години от присъединяването си към ООН и отпразнува повода с неин концерт в централата на ООН в Ню Йорк.