Спортист №1 Габриела Петрова за 2015 г. може да се окаже напълно невинна за употребата на допинга мелдоний и да не бъде наказвана изобщо.

Спасителният вариант за нея е следният: 23-годишната състезателка по троен скок трябва да е зобала по-малки количества от забранения стимулант. Пробата й ще бъде измерена отново. Ако концентрацията на забраненото вещество в кръвта на атлетката е в рамките на 1 микрограм, тя няма да бъде подвеждана под отговорност и ще може да се състезава на олимпийските игри в Рио през лятото.

Спасението за пловдивчанката се появи на хоризонта, след като се оказа, че въпросният допинг мелдоний е бил употребяван от маса спортисти още миналата година, когато не беше забранен. Затова от световната антидопингова агенция УАДА решиха да сложат минимален праг за употреба на мелдоний от 1 микрограм. Това ще важи за всички спортисти, дали положителни проби до 1 март. Ако мелдоният в кръвта им е под това количество, ще ги считат за невинни. Засега обаче не е ясно количеството, намерено в пробата на Габи, тъй като от антидопинговата агенция вече месец отказват да го съобщят.

Самата тя е убедена, че няма как да е над 1 микрограм, но иска да чуе официално становище. Никой в щаба на атлетката не знаел секретната информация и всички седели на тръни. Петрова обаче е убедена, че случаят ще има щастлива развръзка за нея.

За сметка на това е известно, че номерът на волейболистите ни да се добутат до олимпиадата заради евентуално наказание на Русия няма да мине, тъй като хванатият с мелдоний Александър Маркин ще бъде оневинен. В България се вдигна шум около този казус и дори се заговори, че руснаците може да бъдат извадени от игрите за сметка на България. Националният селекционер Пламен Константинов - Гибона даже заяви, че ако отборът ни стигне до нова битка за Рио, трябва да бъде подготвен и ще чака с нетърпение официалното решение на 19 април. Всъщност обаче българските напъни няма да доведат до нищо, освен до чесане на езици.

Шарапова също чака амнистия

Най-известната спортистка, хваната със забраненото вещество мелдоний, е руската тенисистка Мария Шарапова. Бившата на нашия Григор Димитров обаче все още влиза в плановете на Русия за участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро, въпреки че нито е известно колко грама е количеството мелдоний в кръвта й, нито е насрочена дата за изслушването й. И тя се надява, че съдържанието на допинга в кръвта й ще бъде под прага от 1 микрограм.

„Надявам се, че ще има право да участва на игрите", заяви президентът на руската тенис федерация Шамил Тарпишев.

Първоначално изслушването на Маша бе обявено за 23 март, но бе отложено и не е ясно защо се бави. За момента Мария е със спрени права, а бъдещето на кариерата й е в неизвестност.

*Сн.: Getty Images/Guliver

Източник: ''Всеки ден'', Сн.: Булфото