Мине, не мине време и от прашните страници на някогашните вестници отново изскача „новината“, че великият Чарли Чаплин е бил в София на път за Атина. Преди минути фейка бе коментиран в предаването „На кафе”, затова Hotnews.bg е длъжен да напомни как точно стоят нещата с тази фалшива информация. Тя е на един от най-популярните всекидневни у нас преди 9 септември - вестник „Зора“ и е придружена с две снимки.

Ясно си личи, че главата на Чаплин е монтирана, а той стърчи над българските си домакини 

Уникалната случка е описана в броя от 2 април 1931 година. Като с машина на времето изведнъж виждаме усмихнатия Чарлс Спенсър Чаплин рамо до рамо с Александър Малинов, пет пъти премиер и шеф на парламента в периода 1908-1934 г. Фотото е на първата страница на вестника. Текстът отдолу гласи: „Рано тази сутрин, пътувайки за Атина, Чарли Чаплин пристигна с аероплан в Божурище.

Един от нашите сътрудници, узнал новината, се отправи за аеродрума. Тук по-късно пристигна и г-н Ал. Малинов, който е един от най-горещите почитатели на Чаплиновото изкуство. На снимката се вижда великият артист и нашият държавник, снети в Божурище при изгрев слънце”. В броя е пуснат и още един кадър с Чарли Чаплин в градинката пред Военния клуб в София на фона на руската църква „Свети Николай”. Този път актьорът е в компанията на двама български министри - финансовият Владимир Моллов и земеделският Григор Василев, които отишли да го поздравят от името на Министерския съвет.

Детайли около престоя и последвалото отпътуване на великия комик не се дават. Прелюбопитната информация обаче не е истина, категорични са историци и кинаджии. Става дума за първоаприлска шега, нищо че броят на ежедневника е от 2 април. Просто новината се пише и печата в деня на шегата, а лековерните читатели я виждат на другия ден. Изследователи са категорични, че липсва каквото и да е потвърждение за височайшата визита в други източници.

Няма как тя например да не бъде отразена в конкурентния вестник „Мир“. А "Мир" далеч не е бил по-малотиражен от "Зора" и не би пропуснал възможността да разкаже за разходката на Чаплин посред бял ден в центъра на София, па макар и със закъснение. С просто око се вижда, че снимките в „Зора“ са монтаж-слънчевата светлина явно умишлено избягва лицето на Чаплин, който изглежда доста състарен на едната от тях. Актьорът е облечен с различни дрехи на двете снимки, правени уж с разлика от няколко минути на летището и в центъра.

„А какво прави Чаплин на пъпа на София, след като е спрял уж за малко на летището в Божурище?“, чудят се фотографи, които са разглеждали внимателно двете снимки с легендарния комик. Той е бил доста нисък, както знаем всички, които сме гледали негови филми. Височината му от 1.60-65 не позволява да стърчи над българските си домакини по този начин, макар да се знае, че нарочно е носил обувки със скрит ток, за да компенсира ниския си ръст. Пръв за публикацията в „Зора“ пише журналистът Георги Милков преди години, който изрично уточнява, че снимките са монтаж.

Това обаче не спира любителите на киното да я „претоплят“ регулярно през няколко месеца. Защитните на конспиративните теории дори отиват още по-далеч и признават, че снимките са менте, но това не значело, че и новината е такава. В ония години било напълно допустимо да се правят фотомонтажи, кълнат се те. В автобиографичната си книга, която е доста подробна, Чаплин описва срещи с българи, но не споменава и дума за София, категорични са историци. По онова време е била честа практиката да се публикуват фалшиви новини, като във вестниците например фигурира репортаж за посещение на Адолф Хитлер в София. Дано утре при Гала не не сервират и нея.