Тазгодишният София Прайд спокойно можеше да мине под името "Галена Прайд". Фолк звездата се превърна в кулминационна точка на шествието и остави трайна следа не само в гей общността събрала се на парада, но и сред многобройната публика дошла да подкрепи равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ). В световен мащаб има много примери за гей икони - Барбара Стрейзънд, Мадона, Шер, Лейди Гага... У нас до известна степен е такава Лили Иванова, но ако си зададем въпроса дали тя би подкрепила гей парада, то отговора вероятно не би бил положителен или по-скоро придружен от пет цифрена сума. С днешна дата с етикет "българската гей икона" посрещаме Галена - една от най-обичаните фолк певици. Доказа статута си на такава на миналия прайд.

Звездата на "Пайнер" успя да докосне присъстващите не само с ритмичните си хитове, но и с истински послания, които уви рядко чуваме и виждаме в лицето на популярните личности у нас. "Любовта няма пол, няма възраст, няма етнос, няма никакви граници за любовта. Обичайте се, хора, с цялото си сърце", подкани публиката шармантната изпълнителка. На сцената тя се появи с дизайнерско диско яке, цялото в пайети и цветен клин, който подчертаваше фигурата й. Развявайки знамето на дъгата, тя разказа и как много хора са я питали дали няма да разочарова част от феновете си, като пее на София Прайд, а нейният отговор е, че ако има разочаровани от това, тя също е разочарована от тях.

В тон с мотото на събитието "Не давай власт на омразата!", Галена отправи крилата фраза: "Лесно е да мразиш, трудно е да мислиш. Внимавай кого мразиш, защото може да се окаже твой любим човек. Затова бъдете цветни, обичайте се и не давайте власт на омразата!"

Снимки: EMOtions за Sofia Pride

По време на прайда фолк звездата се запозна и с победителката от "Евровизия 2018" Нета Барзилай, която също беше сред специалните гости на шествието. В разговора между двете, колоритната дебеланка не пропусна да направи комплимент за облеклото на българката. В знак на благодарност, изпълнителката на "Дай ми любов" направи мил жест към гостенката, като й подари дизайнерското яке на Beyond. По-късно в Инстаграм Нета се похвали с новата си придобивка. "Българската Бионсе свали якето си след шоуто и ми го даде", написа Барзилай под кадър с Галена. "Чувствам се като у дома си тук. Вибрациите тук са ми близки. В Израел ние също сме много топли хора, много отворени, гледаме другите в очите, нетърпеливи сме. България е една от страните с най-топли хора“, разказа певицата, спечелила Евровизия с песента си Toy пред бТВ.