Галя, която всички все още наричат “Галка от Каризма", пусна новия си видеоклип към парчето The race.

След половин година работа изпълнителката смята, че това е най-добрата й самостоятелна песен и тя ще се хареса на феновете. Това бе повод да попитаме Галя за много неща - за екшъна в живота й, за промяната.

- Изглеждате много красива в новия клип, как го постигате?

- Благодаря. Като лъвица съм и няма как да не развявам грива. (Смее се.) След този експеримент май наистина ще си пусна дълга коса. Много хора ми казаха, че съм много красива с нея. Режисьорът (Джеси Стийл) успя да пресъздаде много добре на лента идеите ми и съм доволна от резултата.

- Добра работа сте свършили. Личи и вашата намеса. Не ви ли сърбят ръцете да се захванете с кино?

- Още в "Каризма" с Миро участвахме много активно в създаването на клиповете като история и сюжет. Все по-комфортно се чувствам в ролята на арт директор и ми се иска да застана зад камерата да режисирам нещата, които са в съзнанието ми като образи. Наистина, много ми се учи кино. В клиповете много държа на детайлите във визията, стайлинга, подбор на екип, както и участниците във видеото. Това обаче не е импулсивно, а предварително премислено и видяно от мен.

- Какво бихте искали да играете в киното, ако получите този шанс?

- Ако трябва да съм честна, бих предпочела да съм режисьор или сценарист на съдържателни и вълнуващи истории, а не да играя пред обектива, макар че и тази идея ме изкушава по свой начин. Но ако трябва да избера една роля от голямото кино, без да се поколебая, казвам Натали Портман в "Черният лебед". Великолепна героиня, силни противоречия и много арт.

- Ако трябва да режисирате?


- Учи ми се кино, но ще е в най-добрите училища в света. Може би в Лондон, в Ел Ей или в Ню Йорк. Това са школите, откъдето са излезли големите режисьори. Джордж Лукас, братята Коен, а преди това и самият Алфред Хичкок са давали там уъркшопове.

- Това как ще повлияе на имиджа ви на известна певица?


- Винаги съм била по-голям привърженик на това да се осъществи идеята, отколкото да съм лицето. Това ме вълнува много повече. Сглобяването на кадрите, светлината и цветовете - това са истинските ми вълнения.

Тази работа подхранва душата ми много повече от другите тривиални неща. Затова смятам, че щом емоционално вече съм в киното, значи е време да го правя в по-дълга форма, вместо само клипове. Но всичко това е пред мен, има още път, който трябва да извървя.

- За какво мечтае вашата героиня?


- Аз ще съм успяла актриса в Холивуд или в музиката. Едновременно ще съм детето, което мечтае за това. И как в един момент личностите започват да се усещат една друга, да се усеща присъствието на другите личности и те да комуникират, за да намери героинята най-верния път в кое измерение и в коя честота е идеалната точка за един вероятен избор и така да се движи по тази траекторя до края на живота си.

- В клипа има някои препратки от хитови филми, дори приличате на героинята на Ким Бейсинджър в “Истинската Маккой”, където тя ограбва банка. Вие за какво бихте се жертвали?


- Не бих обрала банка, по-скоро бих направила така, че да ми подарят съдържанието на една банка. (Смее се).

Никога не съм била за парите като такива, защото те са идвали при нас в изобилие.

Когато парите са следствие от това, което правиш, и изпитваш върховно удоволствие от музиката, те идват естествено. С времето човек се научава да прави реално пари.

- С Миро бяхте едни от най-успешните изпълнители в новото време. Кога осъзнахте, че сте постигнали мечтите си?

- Когато заставам на сцената и виждам многохилядна публика, вдигнала ръце и отправила поглед към нас. В един миг застивам и спирам. В този момент на пауза почват да ми текат сълзи от радост и усещам, че точно тогава живея мечтата си.

Това сме го изпитвали с Миро и веднага след това се споглеждаме, защото знаем и двамата за какво става дума. Такъв вълшебен миг изпитах сега, когато направих новата песен. Смятам, че с нея ще докосна много хора с емоцията в парчето, която аз съм закодирала в него.

- Кой трябва да играе главната героиня във филма ви?


- Често вече мислих за тези неща, макар че не се знае кога ще се случат. В този образ виждам две-три световни актриси - Натали Портман, Кийра Найтли и Скарлет Йохансон. Освен че са много добри, имат славянско излъчване. Мисля, че ще се получи страхотно. Това ще е разказ за целия ми живот през моя поглед. "Каризма" ще е част от лентата за това как сме успели заедно, от молитвите, през трудните времена, когато създавахме мечтата си. След това ще разкажа за самостоятелната ми кариера, за обиколките ми по света, живота ми в Ню Йорк, в Лондон, за всичко.

- "Каризма" ли ще се казва филмът?

- Не. Ще има художествено заглавие.

- Дразните ли се, че хората ви свръзват само с “Каризма”?


- Няма за какво. Няколко поколения изживяха вълшебни моменти с нашите песни, но това вече е минало. Тези хора искат да запазят този вълшебен миг и той да трае вечно и затова ни казват Миро и Галя от бившата "Каризма". За мен животът е като една река, тече, развива се, променя се. Никога водата в една река не е същата, дори два пъти да преминем през нея с боси крака. Нито ученическите години, нито студентските траят дълго. Децата порастват. Не може да живеем в един определен момент и да останем в него. Хората ме чувстват близка точно за това. Например тийнейджърите ме разпознават и казват директно "здравей, как си?", сякаш се познаваме.

- Тежи ли славата в България?


- Понякога на човек му се иска да се разходи свободно по кецове и потник, както в Щатите например. Там най-много се цени да видиш любимите си артисти в ежедневието. Това ги прави по-истински. При нас е малко странно.

В попфолка например налагат нов образ на артиста, който е доста различен от поп изпълнителите и актьорите. Те са много и се надпреварват коя ще е по-красива, с по-дълга коса, с по-голям бюст, по-сочни устни. Това налага в ежедневието да са непрекъснато нащрек. Аз съм нащрек в изкуството, а в ежедневието си открадвам своите моменти, където никой не ме познава. Има изключения и съм давала автографи на някои от най-известните улици в Лондон и Ню Йорк. Налага се да водя два живота.

Най-добре се чувствам в чужбина с човека, когото обичам.

Покрай приятеля ми, който е световен барабанист, имам възможност да обикалям различни места и щастието да се запозная с моите любими изпълнители, като Риана, Сиара и други. На сбирките след концертите е много интересно.

- Мина време, но хората така и не разбраха защо се разпадна "Каризма"?

- "Каризма" беше процес, имаше свой живот. Това е материализираната ни детска мечта с Миро. Хубаво ни е да сме заедно и един без друг. Подхвърляме си неща, които само ние разбираме. Дали някога отново ще направим нещо заедно, е загадка и за нас. Ние сме като деца - ако нещо не е интересно, не му обръщаме внимание. Провокираме се, за да има тръпка. Когато единият направи нещо хубаво, другият веднага се обажда да го поздрави.

- Може ли някой ден да пишете песни един за друг?


- Едно от новите парчета ми хрумна като продължение на една песен на Миро.

С него се усещаме, без да разговаряме.

Често се случва да се обличаме еднакво, без да сме се наговаряли, и си казваме - това няма ли вече да свърши.

- Може би достигнахте върха с "Каризма" и затова се разделихте?


- Постигнахме един връх за този период, но всеки от нас има да достигне своя собствен. Моят личен връх ще бъде да се отдам на истинската любов и да имам дете, съществото, което ще предаде щафетата нататък.

- Приятелят ви е американски барабанист. Как връзката ви издържа на разстоянията?

- Свързва ни любовта към музиката. Докато той обикаля света, аз съм тук и работя по моите проекти. Срещаме се в различни точки на света - в Торонто, Филаделфия, Атланта, Лондон, Ливърпул. Това прави връзката ни по-закачлива.

- А стабилна ли е?

- Можe би. Това е нашата формула и тя е много особена. При ежедневно общуване май връзката ще се изконсумира за месец, два, за година или две. Ние с моя приятел продължаваме така трета година. Общуването ни е интересно, защото всеки път си оставяме нещо в резерв за следващия. Винаги искаме да сме по-интересни, различни и да изпитваме нещо вълнуващо, да се изненадваме. От друга страна, сме си дали пълната свобода. Никой обаче не иска да нарани другия, а същевременно съм свободна да избирам друг, но това никога не се случва.

- Ще създадете ли семейство?

- Решили сме, че когато сме готови изцяло и сме заедно физически на едно място, тогава ще създадем семейство. Ще може да продължим оттам, докъдето сме стигнали на последната среща.

- Къде може да ви чуе и види публиката?

- На голяма сцена, заедно с Крис и Dee, мацките от балет “Нова” с познатите хитове, ефектни костюми, осветление - това е една част от мен. Но вълнението ми е не по-малко в клуба, пред по-ограничен кръг хора, които ценят соул музиката, джаз, боса нова.

Тези хора наистина имат нужда от по-чувствена нотка и идват, за да я потърсят при затворени врати, това са ценители. Другото е, при много-много специални случаи и при много-много специални молби към нас и желание да направим някого щастлив, с Миро се събираме като "Каризма", но това е само в много специални случаи.

- Във връзка със скандала с хита на Миро "Губя контрол , когато …", вие уредихте ли с него всички права за песните на "Каризма"?

- Ние сме съавтори и продуценти на нашите песни и до ден днешен ни отчисляват пари от "Музик аутор". Разделяме си ги. В такива случаи ще чуете следния разговор - хей , имаш да получаваш парички. Браво, супер. Така че нямаме проблеми с това.

Източник: в. "24 часа"