Сагата около френския голмайстор на Левски и "А" група Гара Дембеле окончателно завърши, научи пръв Sportal.bg, след което новината бе съобщена и от останалите родни медии, а по-късно потвърдена и от Тодор Батков.

25-годишният нападател официално напусна "Герена" в посока германския Фрайбург.

Преди малко звездата на "сините" подписа своя контракт с деветия от последния сезон в Бундеслигата клуб и ще продължи кариерата си в Германия. Двата клуба се бяха договорили помежду си още миналия петък за 2,5 милиона евро (в касата на българския клуб ще влязат 2,3 милиона), но поради празничните дни в началото на седмицата в Германия, както и изнудванията на мениджъра на Дембеле за по-голяма комисиона първо от Фрайбург и след това от Левски, нещата се забавиха.

Сега вече всичко е факт и вкаралият 36 гола в 39 мача за "сините" напусна клуба след едва 12 месеца. Превърналият се в суперзвезда в България за една година с екипа на 26-кратните шампиони вкара 26 гола в 24 мача от "А" група, разписа се осем пъти в 12 срещи в Лига Европа, както и два пъти в три мача за Купата на България. Попадението на Дембеле срещу Литекс за Купата в повечето статистики е писано на сметката на Исмаил Иса, затова Гара има 36 гола, а не 37. Деветката на "сините" стана втория най-скъпо продаден футболист на Левски в историята след довелия го на стадион "Георги Аспарухов" Георги Иванов - Гонзо. Както е известно, за Гонзо френският Рен плати през 2002 година 4,1 милиона долара (тогава курсът на долара бе на нивото на сегашното евро).

Шефовете на Фрайбург се надяват Гара да повтори своя дебютен сезон в Левски и да замени звездата на отбора Папис Дембе Сисе, който вкара 22 гола в 32 мача през последния сезон в Бундеслигата, но най-вероятно ще продължи кариерата си в Англия. Дембеле стана най-резултатният африканец на Стария континент за сезон 2010/2011, а Сисе завърши четвърти в тази класация.

Източник: