Да си звезда на малкия екран, може да изглежда лесно, но за мнозина от любимците на родната публика пътят към славата е бил осеян с редица предизвикателства.

Кошмарът на повечето говорители и водещи, които от зори до здрач ни облъчват с информация през екрана, се нарича правоговор. Някои от лицата на националните медии са се упражнявали с години, докато се научат как да се изразяват на правилен български. И въпреки многобройните упражнения пред огледалото още правят смешни гафове и нелепи издънки, когато са в ефир.

Най-емблематичният пример за това е звездата на Би Ти Ви новините Юксел Кадриев. Макар че чете централната емисия повече от десетилетие, а преди това е трупал стаж в Нова тв, здравенякът не може да се отърси от сътворяването на лапсуси.

Почти няма вечер, в която Юки да не си оплете езика, за ужас на всички продуценти, редактори и оператори в телевизията. Навремето водещият бил изпратен на спешни уроци по правоговор при специалисти, но въпросните занимания не дали успешен резултат. Екранният партньор на Вики Петрова продължава да оплита дългите изречения и на моменти срича досущ като първокласник, ставайки редовен „клиент” в клипчетата на „Господари на ефира”.

Проблеми с правоговора измъчвали и Антон Хекимян. Водещият на „Тази сутрин” атакувал Журналистическия факултет, идвайки от Стара Загора.

И понеже още на младини бил перфекционист, веднага щом Би Ти Ви му дала хляб в ръцете, инвестирал от заплатата си в уроци по правилна реч.

Според близките на Тони той нямал сериозни проблеми в говоренето и дикцията, а притесненията му били само плод на комплекси, че зрителите ще доловят мекотата в акцента, типична за жителите на старозагорския край. Битката с правоговора нерядко губи и партньорката на Тони Биляна Гавазова. Амбициозната шуменка имала какво да шлайфа по мекия си диалект и полагала неимоверни усилия да звучи като коренячка софиянка.